Josep Vallverdú, fill adoptiu de Sant Martí de Riucorb

REDACCIÓ
Publicat: 
18-09-2022
Actualitzat: 18-09-2022 15:07
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Josep Vallverdú, fill adoptiu de Sant Martí de Riucorb
  • Josep Vallverdú, fill adoptiu de Sant Martí de Riucorb

Josep Vallverdú ha estat nomenat com a fill adoptiu de Sant Martí de Riucorb, on l’escriptor lleidatà i la seva família van viure un temps durant la Guerra Civil (concretament, a Sant Martí de Maldà).

Durant la jornada, també s’ha re-inaugurat de la Biblioteca Municipal, que du el nom de Josep Vallverdú, i s’ha efectuat una visita a l’exposició de dibuixos de l’homenatjat, a la seu del Foment.

El delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, ha agraït a Vallverdú “haver creat una llengua planera, popular i moderna, i haver estat un far per a moltes generacions de lectors en els diferents àmbits que ha conreat amb excel·lència, com són la novel·la juvenil, poesia, articles de premsa, traduccions o assaig. Tanmateix, a banda de la contribució de Vallverdú al bastiment del ponent literari i d’un nou model lingüístic, el delegat ha subratllat que “a Vallverdú no correspon qualificar-lo d’escriptor de Ponent, sinó d’escriptor des de Ponent, que, amb aquella fusió de localitat i globalitat que el caracteritza, s’adreça a tothom, amb marcada projecció nacional i més enllà i tot, pregonant el valor de la paraula com a element de pau, de l’educació com a element de creixement col·lectiu i de la llengua com a element de cohesió social i de país”.

Solé també ha destacat “la dimensió transformadora de Vallverdú, en moments foscos, com a integrant d’una generació d’activistes a través de l’art i la paraula” juntament amb Guillem Viladot, Leandre Cristòfol, Josep Iglesias del Marquet, Ton Sirera o Lluís Trepat.

Comparteix

També t'interessarà