Junts s'imposa a la demarcació de Lleida amb 5 diputats i el PSC amb 4 supera ERC

REDACCIÓ / Lourdes Farré
Publicat: 
13-05-2024
Actualitzat: 21-05-2024 20:08
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Junts s'imposa a la demarcació de Lleida amb 5 diputats i el PSC amb 4 supera ERC
    Peu de foto: 
    La candidata de Junts a Lleida pel 12-M, Jeannine Abella ©Ignasi Gómez

Junts s'ha imposat novament a la demarcació de Lleida a les eleccions al Parlament i ho ha fet mantenint els 5 diputats que ja va obtenir en les darreres eleccions de 2021. Amb el 99,7% de vots escrutats, el PSC s'ha situat com a segona força amb 4 diputats, i repeteix el seu millor resultat des de 2003. Supera ERC que pateix una forta patacada i perd 2 escons i es queda amb 3. El PP s'ha situat en quarta posició després de recuperar la diputada que va perdre al 2015 i per tant aconsegueix 1 escó. La novetat és Aliança Catalana, que ha aconseguit 1 diputat per la circumscripció. Vox ha mantingut la representació i la CUP ha perdut el seu diputat. La participació ha crescut 4,5 punts en relació al 2021 i s'ha passat del 51,92% al 56,4%.

Junts ha guanyat novament les eleccions a la circumscripció de Lleida i ho ha fet mantenint el nombre de diputats tot i que ha crescut més de 2,3 punts que representen més de 5.500 vots. La candidatura de Carles Puigdemont que en el cas de Lleida encapçalava l'alcaldessa d'Isona i la Conca Dellà, Jeannine Abella, s'ha imposat com a força independentista a la demarcació. A Abella l'acompanyaran al Parlament l'empresari Ignasi Prat, l'alcaldessa de l'Albi Anna Feliu, Jordi Fàbrega i Rosa Jové.

Durant bona part de la nit electoral semblava que Junts aconseguia el sisè diputat però quan ja s'havia superat el 95% de vots escrutats, ha caigut i ha anat a parar al PSC, que ha aconseguit els millors resultats de 2003, l'any que es va formar el primer tripartit a la Generalitat amb Pasqual Maragall de president. Els socialistes han obtingut 4 escons, encapçalats pel veterà Òscar Ordeig, seguit per Judit Alcalà, l'exalcalde d'Alcarràs Manel Ezquerra, i Neus Comes. El PSC creix més de 5,5 punts i supera els 34.250 vots, més de 10.000 vots més que al 2021.

ERC s'ha vist superada pels socialistes i han caigut a la tercera posició amb 3 diputats. Marta Vilalta encapçalava la llista dels republicans que també comptaran amb els diputats Josep Vidal, alcalde de Llavorsí, i l'actual delegada del Govern a Lleida, Montse Bergés. Esquerra davalla més de 10 punts en relació a les passades eleccions i per més de 15.400 vots.

El PP ha sigut un dels grans guanyadors de la nit a la demarcació després d'aconseguir recuperar el diputat que va perdre al 2015. Montse Berenguer, una candidata que s'estrenava a les eleccions al Parlament ha aconseguit fer créixer el partit més de 5,6 punts de manera que el PP ha passat de 5.695 vots al 2021 a prop de 15.300.

En cinquena posició ha quedat la sorpresa de la nit, Aliança Catalana que ha aconseguit a Lleida, un dels dos diputats que la formació tindrà al Parlament. Es tracta de Ramon Abad, que es presenta per primera vegada uns comicis i ha aconseguit prop de 13.000 vots.

Vox ha mantingut el seu escó per Lleida i fins i tot ha aconseguit incrementar vots. Ha sumat prop d'un punt de creixement i ha passat de 8.876 vots a més de 10.400. El partit d'extrema dreta ha presentat en aquesta ocasió un candidat renovat, es tracta de l'advocat Rafael Villafranca.

Per la seva banda, la CUP no ha pogut mantenir el seu diputat per Lleida i Bernat Lavaquiol no representarà la demarcació al Parlament. Els anticapitalistes han caigut més de 3 punts i han passat d'11.871 vots al 2021 a poc més de 7.000.

Comparteix

També t'interessarà