Keybart recupera l'obra "Quartet per a saxòfons" de Montserrat Campany al Festival de Pasqua de Cervera

REDACCIÓ
Publicat: 
05-04-2023
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Keybart recupera l'obra "Quartet per a saxòfons" de Montserrat Campany al Festival de Pasqua de Cervera
    Peu de foto: 
    Kebyart - Festival de Pasqua de Cervera
  • Keybart recupera l'obra "Quartet per a saxòfons" de Montserrat Campany al Festival de Pasqua de Cervera
    Peu de foto: 
    Kebyart - Festival de Pasqua de Cervera

Kebyart, un dels quartet de vent més destacats de l’actualitat, estan assajant intensament aquests dies el concert que presentaran aquest divendres, 7 d’abril, en el marc del Festival de Pasqua de Cervera.

Tot a punt per a la 13a edició del Festival de Pasqua de Cervera
Peu de foto: 
Orquestra Julià Carbonell (Foto: Igor Studio)

El programa d’aquest concert es titula “Memòria” i inclou obres de compositors com Bernat Vivancos, Joan Pérez-Villegas o Eduard Toldrà. Com a aspecte destacat, el grup recupera de l’oblit l’obra “Quartet per a saxòfons” de Montserrat Campmany (1901- 1995), en la que serà la primera audició a Catalunya. Aquesta obra de Campmany, compositora barcelonina que es va exiliar a Buenos Aires el 1939, consta de quatre moviments: “Allegro”, “Andante”, “Scherzo” i “Finale”. "Quartet de saxofons", escrit el 1958, mostra la destresa de la compositora Montserrat Campmany i la versatilitat del quartet de saxofons, una excel·lent mostra de la música catalana contemporània.

Cal destacar que Kebyart Ensemble acaba justament de guanyar un Premi Enderrock al Millor Disc de Clàssica i Contemporània segons la crítica i és, sens dubte, un dels grups de música cambra més destacats del nostre país. Amb una trajectòria impecable que no para d’anar en ascens, el quartet s’ha consolidat plenament en el panorama nacional i internacional.

El Festival està organitzat per la Paeria de Cervera i és un punt de trobada pel sector de la música clàssica a Catalunya i un aparador de la música clàssica que es fa a Catalunya. Compta amb el suport de departament de Cultura de la Generalitat a través de l’ICEC i de la Diputació de Lleida a través de l’IEI. 

Kebyart: un quartet de saxos amb una trajectòria brillant

Els quatre talentosos músics del quartet de saxòfons Kebyart no només comparteixen la seva passió per la música de cambra, sinó també el desig d'aportar una alenada d'aire fresc a la música clàssica. Quatre esperits musicals lliures que es van trobar a Barcelona amb l'objectiu d'escriure pàgines sonores completament noves i que cadascuna de les actuacions sigui una experiència singular. El seu nom ho diu tot: la paraula balinesa "kebyar" significa una cosa així com "esclatar de sobte" o "obrir-se de cop", una metàfora meravellosa de la manera de fer música tan enèrgica i virtuosa dels quatre catalans.

El caràcter distintiu de Kebyart resideix en el seu enfocament creatiu i obert del repertori, que té diverses facetes: la literatura original, els arranjaments propis d'una àmplia varietat d'estils i l'encàrrec de noves obres per a la formació, com ara "7 Capricci" de Jörg Widmann el 2021, o l'estrena mundial del quartet "Harmonia" de David Philip Hefti el febrer de 2023. També enriqueixen el so del quartet de saxòfons a través de les seves col·laboracions amb destacats artistes com Nicolas Altstaedt, Xavier Sabata o Dénes Várjon, o com a solistes amb orquestres com l'Orquestra de la Ràdio Televisió Espanyola (ORTVE), GIO Symphonia o la Banda Municipal de Barcelona.

Els joves músics de Kebyart són actualment una de les agrupacions més reconegudes del panorama, i no només al seu país, ja que ara també es fan sentir arreu d'Europa. Com a part de l'ECHO Rising Stars (European Concert Hall Organisation) a la temporada 2021/22 Kebyart va actuar per primera vegada al Concertgebouw d'Amsterdam, l'Elbphilharmonie d'Hamburg, el Musikverein de Viena, la Philharmonie de París o el Festspielhaus Baden-Baden, entre moltes altres sales europees. La temporada 2022/23 comptarà amb importants debuts al Wigmore Hall de Londres, Tonhalle de Zuric, StadtCasino de Basilea, Mozarteum de Salzburg i el Heidelberger Frühling, així com el retorn al Palau de la Música Catalana de Barcelona.

Des dels inicis de l'ensemble el 2014, els membres de Kebyart han buscat l'excel·lència a través d'un interès incessant per les arrels musicals, amb l'ESMUC (Barcelona) i la Musik-Akademie (Basilea) com a epicentres acadèmics. El seu compromís amb el missatge musical els ha portat a rebre formació continuada d'alguns dels músics i conjunts de cambra més famosos com el Quartet Casals, el Rainer Schmidt (Hagen Quartett), el Hatto Beyerle (Alban Berg Quartett), el Quartet Quiroga, el fagotista Sergio Azzolini, els pianistes Claudio Martínez Mehner, Anton Kernjak i Kennedy Moretti, i el saxofonista Nacho Gascón. 

Comparteix

També t'interessarà