Kilian regna al Mont Blanc

agències
30-06-2014
  • Kilian regna al Mont Blanc

El lleidatà Kilian Jornet es va proclamar ahir campió del món de skyrunning, tan sols dos dies després d'imposar-se en la prova vertical en els Campionats del Món de Chamonix (França), on la igualadina establerta a l'Alt Urgell Laura Orgué també va vèncer en categoria femenina amb rècord de la competició inclòs.

El lleidatà, de 26 anys i veí de Martinet i Montellà, va vèncer en el prova coneguda com marathon, de 42 quilòmetres de recorregut i un desnivell positiu de 2.486 metres, davant de Michel Llane i Tom Owens, atletes també de l'equip internacional Salomon, fet que va convertir la marca francesa en la gran triomfadora de la modalitat al copar els tres llocs del podi. Jornet es va imposar amb un temps de 3 hores, 23 minuts i 39 segons, en una prova la meta de la qual l'organització es va veure obligada a desplaçar fins al centre de la localitat de Chamonix per les fortes ràfegues de vent i pluja als punts més alts, que va convertir l'ascensió cap al Col des Possettes (2.000 metres) en el sostre de la cursa. La prova va ser molt ràpida, amb un grup d'atletes format per Jornet, Zaid Ait Malek, Michel Llane, Aritz Egea i Tom Owens que va saltar des de l'inici i va marxar compacte fins al quilòmetre 18. A partir de llavors, les distàncies van començar a aparèixer fins que al quilòmetre 35, Jornet es va escapar en solitari i va completar a partir d'aquí un descens vertiginós fins a la meta. El lleidatà va creuar la línia de meta al costat de Bruno Brunod, pioner de l'skyrunning i gran amic de Jornet, i amb un avantatge de 2 minuts i 11 segons sobre Llane. Per la seua part, Tom Owens va entrar a la meta de Chamonix 30 segons més tard, abraçant-se als seus companys. En categoria femenina, la victòria en el marathon va ser per a la italiana Elisa Desco, amb un temps de 3:53:33, seguida de la nord-americana Megan Kimmel i de la també nord-americana Stevie Kremmer, que va assolir la meta dos minuts després.

Divendres, en la prova vertical (3,8 quilòmetres de traçat i 1.000 metres de desnivell), Kilian va aconseguir també la victòria, juntament amb Laura Orgué. Aquesta especialitat contrarellotge va ser dominada pels dos atletes del Salomon amb gran autoritat. Jornet va invertir 34 minuts i 18 segons en l'ascens, mentre que la urgellenca, del Salomon Santiveri Outdoor Team, ho va fer en 41 minuts i 29 segons, amb rècord inclòs.

Cinquena corona en set anys

Aquesta és la cinquena ocasió que el lleidatà es corona com a campió del món de skyrunning, després d'aconseguir-ho el 2007, 2008, 2009 i 2010, encara que en el seu palmarès també consta com quatre vegades campió de les World Series (2007, 2008, 2009 i 2012); mentre que l'any passat es va imposar en sky distance i ultra distance, i va ser plata en el quilòmetre vertical. Dins dels seus rècords més destacats, en el projecte Summits of My Life hi ha el d'ascens i descens més ràpid de pics com el Kilimanjaro, els monts Olimp, Denali i Cerví; així com de la Courmayeur-Chamonix a través de la Innominata.

Una vegada finalitzada la seua participació en el Mundial, Jornet es desplaçarà als Estats Units per preparar la Hardrock (100 milles amb més de 10.000 metres de desnivell), que es disputarà l'11 de juliol.

més de 2.000 metres

El lleidatà va haver d'afrontar 42 quilòmetres de recorregut i 2.486 metres de desnivell positiu

nou repte

Ara viatjarà als Estats Units per afrontar una prova amb més de 10.000 metres de desnivell