La 10a edició de l'Esport Blanc Escolar aproparà 2.400 estudiants de 63 centres als esports d'hivern

REDACCIÓ
Publicat: 
22-01-2023
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La 10a edició de l'Esport Blanc Escolar aproparà 2.400 estudiants de 63 centres als esports d'hivern
    Peu de foto: 
    Consell Català de l'Esport

El programa Esport Blanc Escolar (EBE) de promoció dels esports d’hivern a l’alumnat de 3r i 4t de primària té en marxa la desena edició consecutiva al Pirineu català. En els propers tres mesos, la iniciativa aproparà els esports de neu i els seus valors a uns 2.400 alumnes de 63 centres educatius públics i concertats de les 9 comarques del Pirineu. Al llarg de les deu edicions, comptant el curs actual, més de 8.500 nens i nenes del Pirineu hauran pogut practicar aquests esports gràcies a aquest projecte del Govern.

La Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física, del Departament de la Presidència, i el Departament d’Educació, com a impulsors del programa, posen en marxa una activitat que s’allargarà fins a principis d’abril i que enguany torna a comptar amb totes les escoles pirinenques.

Diverses estacions de muntanya ja han acollit les primeres activitats del programa i en els propers dies s’hi aniran incorporant la resta de centres per oferir sessions d’esquí alpí, esquí de fons i surf de neu. En el conjunt del Pirineu català, el programa beneficiarà enguany 2.400 alumnes de 3r i4t de primària de 63 centres educatius de l’Alt Urgell, Alta Ribagorça, Berguedà, Cerdanya, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Ripollès, Solsonès i Val d'Aran.

Entre 6 i 8 sessions esportives i educatives

Emmarcat en el Pla Estratègic d’Esports d’Hivern de Catalunya 2012-2022, el programa Esport Blanc Escolar té l’objectiu d’impulsar la iniciació i el coneixement dels esports d’hivern, en les seves diferents modalitats, en la població infantil de 3r i 4t de primària, fent una atenció especial a les comarques pirinenques. L’EBE s’emmarca en l’aposta d’Esportcat per l’esport circular, on es parteix de la promoció de l’esport entre els més petits per ajudar a crear una base que nodreixi les següents etapes esportives fins arribar a l’elit, l’última fase que a la vegada serveix de mirall per a la mainada. D’aquesta manera, totes les fases es retroalimenten. L’altra finalitat és educar mitjançant l’esport a respectar, gaudir, conviure, estimar i conèixer les nostres muntanyes amb la complicitat del personal docent dels centres educatius i dels tècnics d’esport.

El Departament d’Educació considera un valor que aquesta activitat s’abordi de manera transversal amb altres àmbits del currículum, i incorpori aspectes de coneixement del medi, de llengua i de valors. Una de les accions que ha promogut el Departament d'Educació aquest curs ha estat la formació "Esport Blanc Escolar, una oportunitat per treballar de forma global" per tal de donar més eines a les persones docents dels centres adherits al programa perquè l'Esport Blanc Escolar sigui l'eix al voltant del qual es vertebrin aprenentatges globalitzats i en context per promoure aprenentatges significatius i vivencials per a tot l'alumnat participant. Aquesta formació també ha esdevingut en un espai de trobada per als i les mestres que els ha permès conèixer altres maneres d'enfocar i de gestionar el programa amb els equips de mestres així com amb l'alumnat i també les seves famílies.

L’EBE, que va néixer el curs 2013-14 amb només 142 alumnes, està integrada al programa d’educació física, es realitza en horari lectiu i consta d’entre 6 i 8 sessions, que es duen a terme durant el segon trimestre del curs escolar. Les sessions es divideixen en2 d’esquí de fons, 2 o 3 d’esquí alpí i 2 o 3 de surf de neu. Aquest curs també tindrà lloc la jornada Graduació de Neu, una trobada entre totes les escoles del programa EBE per graduar l’alumnat de 4t de primària que hi hagi participat, en la qual es treballen totes les activitats del mateix amb un caire lúdic-competitiu. La jornada tindrà lloc en diverses dates de març i abril.

Col·laboració d’institucions i entitats

Per fer realitat el programa, el Govern de la Generalitat compta amb la col·laboració de la Federació Catalana d’Esports d’Hivern, els Consells Esportius del Pirineu, les estacions d’esquí (Associació Catalana d'Estacions d'Esquí i Activitats de Muntanya, Mancomunitat d’Esquí Nòrdic, i estacions de Boí i de Port del Comte), la Unió de Consells Esportius de Catalunya (UCEC), els Consells Comarcals, les Diputacions de Lleida, Girona i Barcelona, i el Conselh Generau d’Aran.

L’èxit del programa Esport Blanc Escolar ha comportat que hagi estat premiat en diverses ocasions amb els Snowkidz Award, atorgats cada dos anys per la Federació Internacional d’Esquí. En l’edició de 2020, l’EBE va acabar 5è classificat, per davant de països com el Canadà, Itàlia i França, i molt a prop de potències com els Estats Units (4a) o Finlàndia (2a). A més, el 2018 la jornada de Graduació de Neu va merèixer el quart lloc.

Comparteix

També t'interessarà