La 10a Fira del Sabó de Montgai impulsarà la dinamització del carrer medieval Lo Carreró

M. CABELLO
18-04-2018
  • La 10a Fira del Sabó de Montgai impulsarà la dinamització del carrer medieval Lo Carreró

El sabó artesanal tornarà a ser el protagonista el proper 22 d’abril a la Fira Net de Montgai, que en aquesta desena edició es traslladarà al nucli antic per promocionar Lo Carreró, un carrer medieval que el consistori va transformar recentment en un “nou espai artístic i de dinamisme social”.

Així ho va destacar l’alcalde, Jaume Gilabert, durant la presentació del certamen, que serà el primer després que la Generalitat declarés la localitat de la Noguera nova zona d’Ofici Singular.

“L’èxit de la fira es deu a l’esforç de tots els veïns, que han aconseguit obrir un dels pocs obradors de sabó amb segell sanitari”, va explicar Gilabert, que va posar èmfasi en el fet que “després de segles de tradició sabonera Montgai torna a ser un referent en el sector”.

A banda de les ja tradicionals pompes gegants, els més petits podran participar en El Sabónet, un programa familiar amb tallers d’aromateràpia, bosses aromàtiques i ungüents de camamilla.

Així mateix, la plaça Prat de la Riba i l’avinguda Pare Mirats acollirà una vintena de parades de mestres artesans, que també tindran l’oportunitat de portar els seus millors productes a concurs (premiarà la tècnica i la creativitat). En aquest sentit, una de les activitats estrella tornarà a ser la demostració dels processos d’elaboració més tradicionals, des de la selecció de la matèria primera fins a la cocció i l’obtenció de les pastilles de sabó.

Amb motiu de la recent publicació de la novel·la La llegenda del Carreró, de l’escriptora i periodista Sílvia Colomé, desafiarà els mestres artesans a crear un sabó de camamilla, un dels productes clau en el relat fantàstic ambientat al segle XII.

També per promocionar l’activitat física i la salut, la jornada començarà a les 09.00 hores amb la tercera edició de la Marxa Popular del Baix Sió, en què els participants podran triar un recorregut de 13 (Xoriguer) o 21 quilòmetres (Sisó). El colofó al 10 aniversari de la Fira Net anirà a càrrec de Fredy Harmonica & The Concealer, que posarà banda sonora a una jornada “que intenta donar a conèixer les múltiples aplicacions d’un producte tan màgic com el sabó”.

A la presentació també van acudir Maria Àngels Prats i Teresa Solé, presidenta i membre de l’Associació d’Artesans Saboners de Catalunya, respectivament, i el diputat Eloi Bergós.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Carregant...
Load next