La balança comercial de Lleida bat un nou rècord d'exportacions el 2019

ACN
Publicat: 
11-03-2020
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Les exportacions lleidatanes tanquen el 2019 amb un nou rècord històric

La balança comercial de Lleida (exportacions – importacions) va establir un nou rècord l'any 2019, en superar el màxim històric de l'exercici anterior. El total d'intercanvis comercials realitzats s'eleven als 3.173,65 milions d'euros, segons les dades publicades elaborades per la Cambra de Comerç de Lleida, que pren com a referència les operacions comptabilitzades pel Departament de Duanes Impostos Especials de l'Agència Tributària. El president de la institució, Jaume Saltó, destaca que el valor de les exportacions lleidatanes pràcticament s'ha duplicat en 10 anys, ja que al 2009 ascendien a 1.136 MEERU, i al 2019 van arribar als 2.121,85 MEUR, un 1,33% més que al 2018.

Així mateix, Saltó ha defensat que cal donar encara més importància a aquest creixement de les exportacions si es tenen en compte el coneixement global en que ens trobem. D'una banda, la davallada de vendes de determinats productes als Estats Units degut a la imposició d'aranzels. D'altra banda, el manteniment del vet rus als productes originaris de la Unió Europea, el qual fa que des de fa anys, s'hagi perdut el que era el cinquè client dels productes lleidatans. I finalment, la davallada dels preus d'exportació tant de la fruita, com de l'oli d'oliva.

Alhora, cal assenyalar que les importacions han augmentat un 5,25% durant els darrers dotze mesos assolint un valor de 1.070,05 milions d'euros. La balança comercial de Lleida registra doncs un superàvit de 1.070,05 milions d'euros, una situació que contrasta amb el que passa a Catalunya i a la resta de l'Estat que, tot i créixer, tenen un comportament deficitari.

La informació elaborada per l'Àrea d'Internacional de la Cambra de Comerç evidencia que el principal client de les exportacions lleidatanes encara continua sent el mercat europeu on s'hi destina el 62,05% de les vendes realitzades. En aquest sentit, França cop el 19% de les operacions realitzades el 2019, mentre que Alemanya se situa en el 10,77% i Itàlia representa un 8,63%. Pel que fa a la demanda procedent del Regne Unit, les vendes realitzades suposen el 4,11% del total, una dada que tot i ser important permet contextualitzar l'impacte que pugui tenir el Brexit sobre les empreses lleidatanes de cara a l'any 2021.

Segons la Cambra, és significant que en el darrer exercici, les vendes realitzades a Polònia han augmentat un 60,58% gràcies a l'increment del volum de les exportacions de fruita d'os (+64%) d'altres derivats de la fruita. Així mateix, també s'apunta que resulta destacable l'augment del preu de les exportacions de productes carnis, dels quals se n'ha exportat per un valor un 11,68% superior mentre que la quantitat exportada ha disminuït lleugerament (-1,56%).

Per últim, també ha estat important l'augment de les exportacions del sector de la tecnologia agrícola, el qual ha vist com les seves exportacions s'incrementaven un 26,71% arribant als 38,40 milions d'euros.

En l'espectre negatiu d'aquestes oscil·lacions s'hi troba una caiguda de vendes d'oli d'oliva i de farratges, dos dels tres productes amb major volum de vendes internacionals per part de les empreses de Lleida. En aquest sentit, l'any 2019 es va exportar oli d'oliva per un valor un 14% inferior al de l'any 2018, exportant-ne una quantitat molt similar, fet que denota una caiguda en el preu.

Per la seva part, les exportacions d'alfals deshidratat han sofert una davallada del 6,78%. El principal motiu ha estat petites disminucions de les vendes a Aràbia Saudita (-3,2 MEUR), i a Xina (-2,9 MEUR). No obstant això, cal destacar que ha augmentat el preu d'exportació en un 11,41% (passant dels 182,75 euros/TM del 2018 als 203,61 euros/TM del 2019).

Finalment, Saltó ha repassat els factors als que caldrà estar atent de cara a aquest 2020 i 2021. D'una banda les empreses que exporten al Regne Unit hauran d'estar atentes a com evolucionen les negociacions que aquest any marcaran la futura relació entre aquest país i la Unió Europea.

D'altra banda, caldrà veure quina és l'afectació dels aranzels que Estats Units ha imposat a determinats productes originaris de França, Alemanya, Regne Unit i Espanya, com és el vi o l'oli d'oliva. En aquest sentit, davant la davallada que s'ha produït en els últims dos mesos de les exportacions d'oli d'oliva a Estats Units, Saltó ha anunciat que la Cambra de Comerç de Lleida, amb el suport de Prodeca i Acció organitzarà al mes de novembre una missió comercial inversa d'importadors europeus d'oli d'oliva per ajudar les empreses a diversificar mercats. I finalment, també caldrà estar atents a les conseqüències que pugui tenir en el comerç internacional el coronavirus en funció de la seva expansió.

Comparteix

També t'interessarà