La bioeconomia d'alt valor afegit i la simbiosi industrial, eixos del Congrès BIT
El Congrés BIT Lleida, que se celebra els dies 26 i 27 de setembre en el marc de la Fira de Sant Miquel, és un esdeveniment professional centrat en la bioeconomia i la simbiosi industrial. Aquesta tercera edició del congrés compta amb 200 inscrits i pretén impulsar la col·laboració entre empreses, la creació d'ecosistemes i l'aprofitament de residus com a matèria primera.
Carme Sàez, directora tècnica del congrés, destaca que enguany es posa èmfasi en els bioproductes i la simbiosi industrial. Això significa que empreses poden convertir els seus residus en recursos per a altres, generant beneficis econòmics i un impacte positiu en el medi ambient.
Durant la primera jornada, s’organitzen tres taules de debat sobre la bioeconomia circular, els productes químics biobasats i la creació de nous materials. Empreses com Archoma, BASF, Venvirotech i altres compartiran la seva experiència. A més, es presentarà el Pla d’Acció del ProAcció Green i diferents opcions de finançament.
Alfons Cornella, fundador de diverses empreses, tancarà la jornada amb una ponència sobre la innovació en la bioeconomia. La Càtedra Vall Companys-UdL patrocina aquesta conferència i presentarà els finalistes dels treballs de màster de l'any.
El 27 de setembre, el focus serà la simbiosi industrial, amb ponències i una taula rodona sobre els biopolígons, les infraestructures necessàries, i exemples internacionals com el GreenLab o Metsä. L’esdeveniment finalitzarà amb la presentació d’una plataforma de simbiosi industrial per Pilar Chiva, de l’Agència de Residus de Catalunya.
Aquest congrés té com a objectiu impulsar la bioeconomia a Catalunya i fomentar estratègies empresarials més sostenibles, en línia amb l'Estratègia de Bioeconomia de Catalunya 2030.
Les inscripcions es poden fer a través de la pàgina web www.congresbit.cat.