La blanquilla obre a Mercolleida a millors preus que l'any passat

REDACCIÓ
28-08-2018
  • La blanquilla obre a Mercolleida a millors preus que l'any passat

La pera blanquilla ha arrancat les cotitzacions al tauler de Mercolleida a preus lleugerament superiors als de l’any passat. En concret, està valorada a entre 50 i 60 cèntims d’euros per a calibres a 58. L’any passat, el primer preu mitjà de la llotja era de 48 cèntims, segons les dades recopilades per la conselleria d’Agricultura, encara que una setmana després havia repuntat a 50. El departament de la Generalitat estableix així mateix que el preu d’arrancada mitjana a les campanyes del 2012 al 2016 va ser també de 48 cèntims.

La campanya de recollida de la pera blanquilla a Lleida va arrancar la segona setmana d’agost. Les previsions oficials de la conselleria d’Agricultura i de la patronal del sector fructícola català Afrucat preveuen que Lleida produeixi aquest any 12.750 tones d’aquesta varietat de pera, la qual cosa representa un descens d’un 9% respecte al 2017. La blanquilla era la pera més produïda a Lleida fins que va perdre aquesta primera posició a favor de la conference. La UE va prohibir un producte que controlava el vigor d’aquesta varietat de pereres, cosa que en dificulta el maneig i va apuntalar en gran manera al canvi de varietat a moltes finques. A més, la blanquilla és una varietat molt sensible a la plaga de la psil·la, per la qual cosa requereix molta cura.

Segons les prediccions d’Afrucat, la pera blanquilla ocuparà la quarta posició quant a volum de producció a Lleida, al darrere de la pera conference, la llimonera, la williams i barlet i al davant d’altres varietats d’estiu i de tardor i de l’ercolini. Aquest any, la campanya es caracteritza per la gran qualitat de la fruita, no només en calibres sinó també en nivells de sucres. Quant a altres varietats de pera, Mercolleida ha registrat un descens de cinc cèntims en la cotització de la llimonera, que queda valorada a entre 50 i 60 cèntims, mentre que la que registra nivells més elevats és l’ercolini. Aquesta pera típica d’estiu se situa al tauler de la llotja lleidatana a entre 60 i 70 cèntims d’euro el quilo. Lleida produirà aquest any 134.220 tones de peres, un 8 per cent menys.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Et sembla bé relaxar l'ús de mascareta?