La Càtedra de l’Empresa Familiar de Lleida impulsa noves formes de gestió per a l’era postcovid

REDACCIÓ
30-09-2020
 • Coordinador de la Càtedra Empresa Familiar, Manel Plana. Arxiu
  Peu de foto: 
  Coordinador de la Càtedra Empresa Familiar, Manel Plana.
 • Marc Ceron, president de l’Associació Empresa Familiar de Lleida. FOTO: Santi Iglesias.
  Peu de foto: 
  Marc Ceron, president de l’Associació Empresa Familiar de Lleida. FOTO: Santi Iglesias.

La Càtedra de l’Empresa Familiar, impulsada per l’Associació Empresa Familiar de Lleida i la Universitat de Lleida (UdL), està impartint noves formes de gestió empresarial per formar als alumnes en el nou escenari que s’albira en l’era postcovid. L’objectiu de la iniciativa és preparar als futurs membres de les empreses familiars per a aquest entorn. El coordinador de la Càtedra Empresa Familiar, Manel Plana, comenta que “un 80% dels estudiants passaran en un moment o altre de la seva trajectòria professional per una empresa familiar”.

Plana detalla que “hem de ser conscients que la pandèmia del coronavirus ens ha portat en un temps rècord noves relacions entre productors, proveïdors i clients i ha accelerat fenòmens com la digitalització i el teletreball”. En aquesta nova realitat, Plana reivindica els valors que aporten a la societat les empreses familiars, com la prudència financera, la disponibilitat de fons propis o els sentiments de pertinença i identificació amb l’organització.

En aquest context, el president de l’Associació Empresa Familiar de Lleida, Marc Cerón, demana “mesures que donin valor i contraprestacions a l’activitat laboral que es fa lluny del lloc de treball” a conseqüència de la irrupció del teletreball i la seva afectació a les empreses familiars. Cerón ha afegit que “estem posant tots els esforços perquè les companyies es digitalitzin, innovin i adeqüin el seu modus operandi a l’escenari postcovid que ha d’arribar”.

Exclusió de la Taula de Reconstrucció 

El president de l’entitat, Marc Cerón, ha adreçat una carta a l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, en la que mostra el seu malestar en nom de l’associació, per haver exclòs l’associació de la reunió de creació de la Taula de Reconstrucció de la ciutat, un ens format per administracions i entitats del teixit empresarial per impulsar la recuperació econòmica. En la missiva, Cerón al·ludeix a “la solidaritat mostrada per les empreses familiars amb els més necessitats i la nostra voluntat i implicació per tal de reactivar l’economia”. A més de la seva aportació al teixit econòmic, les empreses familiars generen el 76% dels llocs de treball a la demarcació.

Pla de reactivació econòmica

Després del confinament que ha patit l’economia lleidatana, des de l’Associació Empresa Familiar de Lleida es reclama un full de ruta per sectors com el comerç o l'hostaleria, els més afectats per la crisi de la Covid-19. L’entitat destaca que “les empreses familiars han hagut de desprendre’s de part del seu patrimoni per tal de poder continuar amb l’activitat empresarial, mentre que d’altres s’han endeutat per tirar endavant”.

Per fer front a aquesta situació, l’entitat exigeix una sèrie de mesures econòmiques i fiscals, com ampliar els ERTO a tots els sectors i tipus d’empresa, un treball coordinat de les administracions en cas que es produeixi un nou confinament, accions concretes per les firmes del comerç i la restauració perjudicades per la cancel·lació de les fires, captació del turisme de neu al Pirineu i ajuts perquè les companyies inverteixin en medi ambient, energies renovables i valors ecològics per encarar la nova normalitat. 

Sobre l’Associació Empresa Familiar de Lleida

L’associació Empresa Familiar de Lleida es va constituir el 27 de novembre de 2001 gràcies a la iniciativa d’una vintena d’empresaris familiars. Avui dia, compta amb més de 50 socis de diferents sectors econòmics, com la indústria, el comerç, els serveis, geriatria, indústria alimentària, turisme, automoció, sector immobiliari, construcció, hoteleria… L’Empresa Familiar de Lleida forma part de l’Associació Catalana de l’Empresa Familiar (Ascef), una entitat amb 20 anys de trajectòria, i de l’Instituto de la Empresa Familiar de España.

Entre els objectius de l’Associació Empresa Familiar de Lleida s’hi troben: contribuir al reforçament del paper de les empreses familiars lleidatanes com a creadores d’ocupació, transmetre a la societat els avantatges que aporten aquests tipus de firmes i destacar la importància de la figura de l’empresari familiar.

Comparteix

També t'interessarà