La collita d'ametlla arranca amb menys producte però millor preu

SEGREcom
21-08-2015
  • La collita d'ametlla arranca amb menys producte però millor preu

Alguns productors d'ametlla de la província de Lleida ja han iniciat la collita de les varietats més "modernes" amb una previsió de campanya amb menys producció, un 15 per cent inferior, però amb una gran qualitat i uns preus molt bons.

Segons va explicar el responsable de fruita seca de JARC-COAG, Sisco Esquerda, la collita comença amb les varietats "modernes" i en els pròxims dies (de finals d'agost a començaments de setembre) les seguiran les de major producció com la llargueta i la marcona.

La calor i la falta de pluja en els mesos de primavera han perjudicat algunes varietats, sobretot en zones de secà de les comarques del Segrià i de les Garrigues, mentre que les pluges de finals del passat mes de juliol i de principis d'agost han beneficiat altres produccions.

Collita

Segons les estimacions de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), la producció d'ametlla a la província de Lleida pot descendir fins a un 15,2 per cent, fins a les 1.965 tones, davant de les 2.318 que es van obtenir durant l'any passat.

En el conjunt de Catalunya, les previsions de la FCAC, estimen una producció de 3.534 tones, en comparació amb les 4.188 tones de l'any passat, sent Tarragona la zona productora catalana més afectada amb un descens de la producció d'un 16,1 per cent, passant de les 1.870 tones aconseguides l'any passat 2014 a les 1.569 tones que es preveuen que s'arribaran a recollir en aquesta campanya.

Quant a preus, actualment la cotització de l'ametlla a la llotja de Reus fa diversos mesos que està a l'alça, amb preus que van des dels 8,15 euros per quilo en la varietat comuna, els 8,25 euros per quilo de la llargueta, als 8,45 euros el quilo de la varietat marcona. Això fa que des de fa algun temps els agricultors cada vegada vagin reservant terreny per produir ametlles, ja que s'ha convertit en un cultiu rendible.

Val a recordar que l'any passat, amb una campanya en la qual hi va haver una gran collita, els preus rondaven entre els 7,5 i els 8 euros per quilo, per aquestes dates.

En aquest sentit, segons Esquerda, aquests preus s'haurien de mantenir a causa que altres zones productores i competidores a nivell mundial com per exemple Califòrnia (Estats Units) veuran retallades dràsticament les seues produccions a causa de la forta sequera que pateixen. De la mateixa manera, Esquerda també va explicar que el consum d'aquesta fruita seca està anant a l'alça.

competència

Zones productores com Califòrnia veuran molt disminuïda la seua producció per la sequera

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta