A la comarca de les Garrigues, Endesa invertirà més de 6 MEUR per a reforçar el servei elèctric

ACN
03-05-2021
  • A la comarca de les Garrigues, Endesa invertirà més de 6 MEUR per a reforçar el servei elèctric

El Consell Comarcal i l’empresa s’han reunit per a compartir les accions de millora pels següents exercicis, que inclouen partides en alta i mitjana tensió, el telecomandament de 55 instal·lacions i la sensorització de centres de transformació

Endesa i el Consell Comarcal de les Garrigues s’han reunit recentment per a posar en comú les millores planificades per la companyia en el període 2021-2023 en aquesta comarca. Així, s’ha anunciat una inversió superior als 6 MEUR encaminada a millorar i reforçar la qualitat i la continuïtat en el subministrament elèctric, que inclou actuacions en infraestructures d’alta i mitjana tensió, el telecomandament de 55 noves instal·lacions i la sensorització de diversos centres de transformació repartits estratègicament per tota la seva geografia.

En total, s’actuarà en més de 62 quilòmetres de línies de mitjana i baixa tensió arreu de la comarca, per tal de reformar-les i millorar-les tecnològicament. A més, és previst augmentar el número de punts telecomandats de la xarxa elèctrica, tot passant dels 128 actuals als 183. El telecomandament és un element essencial per tal de garantir la continuïtat del servei als clients, ja que es doten les infraestructures d’un sistema de control remot que permet, davant d’una incidència o eventualitat, maniobrar-les i accionar-les a distància, tot evitant el desplaçament de brigades, amb el lògic guany de temps de reposició.


 

⏯️ La primera pedra de l'Arxiu Comarcal de les Garrigues, que estarà enllestit en un any i mig

Amb tot, la intervenció més significativa i singular que es farà aquest 2021 a la comarca de les Garrigues –i la més rellevant, de lluny, de tota la demarcació de Lleida- és la reforma integral d’una línia elèctrica de 25 kV de 44,6 quilòmetres de longitud que alimenta les poblacions de Castelldans, l’Albagés, el Soleràs, els Torms, Puigverd de Lleida, Granyena de les Garrigues i Juncosa. Amb una inversió d’1 milió d’euros, no només es substituirà tot el cablejat tradicional per nou cable trenat, sinó que es canviaran els 320 suports de fusta de la infraestructura per uns nous fabricats de polièster reforçat amb fibra de vidre. Igualment, cal subratllar que la totalitat de la nova línia –que s’està reformant amb l’ajuda d’un helicòpter-  comptarà amb dispositius de protecció de l’avifauna, que s’han dissenyat per trams i estudiats cas a cas, tenint en compte la climatologia, la flora i la fauna, de manera que s’aplicarà en cada suport la tecnologia més adequada per tal de minimitzar les interaccions amb l’entorn.

El president del Consell Comarcal de les Garrigues, Jaume Setó, valora positivament la reunió: "Es tracta d'unes millores molt esperades per a la comarca, on des de fa temps es patien microtalls de llum molt molestos per als usuaris. Sabem que aquestes mesures s'havien d'haver posat en marxa fa temps, però amb motiu de la Covid-19 no s'havien pogut endegar encara. Ara sí, esperem que es puguin fer realitat al més aviat possible".

A més, des de fa setmanes Endesa i Generalitat de Catalunya treballen conjuntament un pla de coordinació amb diferents actuacions que permeten identificar i resoldre usos i connexions fraudulentes a la xarxa de distribució. D’aquesta manera, s’està treballant de manera transversal amb representants de la Companyia, el departament d’Empresa i Coneixement i la Direcció General d'Energia, Seguretat Industrial i Seguretat Minera, així com la conselleria d’Interior i el cos de Mossos d’Esquadra. 

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta