La Comissió Europea autoritza Catalunya a atorgar fins a 5 MEUR d'ajuts per les gelades de 2022

REDACCIÓ / Lourdes Farré
Publicat: 
17-04-2024
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La Comissió Europea autoritza Catalunya a atorgar fins a 5 MEUR d'ajuts per les gelades de 2022
    Peu de foto: 
    Gelades abril de 2022 - Oriol Bosch

La Comissió Europea ha donat llum verda al Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural per a concedir ajudes addicionals de fins a 5 milions d'euros a les centrals fructícoles que van patir les conseqüències econòmiques de les gelades d'abril de 2022. Aquesta decisió, després de gairebé dos anys de tràmits, beneficiarà empreses, organitzacions de productors de fruites i hortalisses, cooperatives i Societats Agràries de Transformació (SAT) que comercialitzen aquests productes.

Les gelades de l'abril passat van afectar sobretot les comarques del Segrià, la Noguera, el Pla d'Urgell, les Garrigues, l'Urgell, la Ribera d'Ebre, la Terra Alta, el Pallars Jussà, l'Alt Camp, el Baix Camp, el Priorat, la Conca de Barberà, l'Anoia i la Segarra.

Per mitigar aquestes conseqüències, el Ministeri va establir una línia d'ajuts el mateix any 2022, que va ser gestionada pel Departament, distribuint 5,6 milions d'euros a les Organitzacions de Productors de Fruites i Hortalisses (OPFH) de Catalunya. A més, el Departament va convocar tres línies d'ajuts per un total de 8 milions d'euros per a les centrals fructícoles que comercialitzen fruita dolça i ametlles amb closca.

Des de llavors, el Departament ha treballat per aconseguir aquest ajut estatal per complementar les altres línies d'ajut. Ara, amb l'aprovació de la Comissió Europea, la Generalitat podrà concedir aquesta ajuda, considerada compatible amb el mercat interior.

El mateix any 2022, el Departament d'Acció Climàtica va distribuir més de 16 milions d'euros en ajudes a les explotacions agràries afectades per les gelades d'abril.

Comparteix

També t'interessarà