⏯️ La consulta popular sobre els Jocs Olímpics d'Hivern tindrà lloc el segon semestre del 2022

ACN
Publicat: 
14-10-2021
Actualitzat: 14-10-2021 13:32
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ La consulta popular sobre els Jocs Olímpics d'Hivern tindrà lloc el segon semestre del 2022
  • ⏯️ La consulta popular sobre els Jocs Olímpics d'Hivern tindrà lloc el segon semestre del 2022
  • ⏯️ La consulta popular sobre els Jocs Olímpics d'Hivern tindrà lloc el segon semestre del 2022
  • ⏯️ La consulta popular sobre els Jocs Olímpics d'Hivern tindrà lloc el segon semestre del 2022

La comissió bilateral entre el Govern i el Conselh d'Aran, ha coincidit que cal articular un procés deliberatiu al territori sobre la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern. La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha assegurat que durant les pròximes setmanes i mesos es farà un treball molt intens per explicar quina és la proposta i ha concretat que la consulta popular tindrà lloc el segon semestre del 2022. La síndica d'Aran, Maria Vergés, ha afegit que es tracta d'un projecte amb un "consens polític" i que la seva voluntat és tirar-lo endavant. Aquest, però, haurà de comptar amb l'aprovació dels territoris on s'han de desenvolupar. "Sempre reclamem que es doni veu al Pirineu, i aquesta pot ser una bona oportunitat", ha insistit.

Segons Vilagrà, malgrat que no tenien previst el tema a l'agenda de la reunió d'aquest dimecres, les dues institucions "s'han posat al dia" sobre un assumpte que, coincideixen, s'ha de tractar de "baix a dalt". La consellera ha afirmat que l'objectiu del Govern passat per complir amb els acords pactats al Parlament, i que caldrà anar recollint totes les propostes que es facin arribar "des del territori".

En aquesta mateixa línia, s'ha expressat Vergés, que ha reiterat la seva "voluntat de col·laborar i participar" per fer "realitat" aquesta candidatura. Així, la síndica ha recordat que en el cas concret de l'Aran ja s'ha fet una declaració institucional al ple de suport a la candidatura.

La reunió d'aquest dimecres ha estat la primera des de l'inici de la pandèmia, ja que la darrera comissió bilateral entre el Govern i el Conselh Generau d'Aran va ser el febrer de 2020. En aquesta ocasió s'ha acordat que l'Aran rebrà 3,5 milions d'euros de la Generalitat, a partir d'unes partides que tal com ha explicat la síndica, "ja venien compromeses d'abans".

Així, 173.000 euros es destinaran al control de la fauna salvatge, 726.000 aniran destinats a despeses relacionades amb el sector de la salut, i també hi haurà una partida de 40.000 euros per protegir i promocionar la llengua aranesa. També han tractat qüestions relacionades amb l'esport, l'educació i la cultura, així com el traspàs de certes competències i funcions que s'haurà d'anar consolidant pròximament.

Vilagrà ha afirmat que Govern i Conselh s'aniran trobant cada sis mesos, a partir d'unes reunions que han de servir per "aprofundir les relacions" i treballar "intensament". La representant aranesa ha celebrat el "bon ambient" de treball, així com la "visió" que els ha traslladat la Generalitat.

Com a repte, Vergés ha insistit en la necessitat de disposar de més dotació pressupostària per poder desplegar competències en matèria de llengua i cultura araneses. També s'ha referit a la Llei de règim especial de la Val amb relació al règim competencial que encara manca i la qual ha titllat "d'essencial". "Encara no ha arribat als nivells que hauríem desitjat tots", ha lamentat.

Comparteix

També t'interessarà