La cultura catalana inunda Torí

SEGREcom
Publicat: 
09-08-2015
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La cultura catalana inunda Torí

La 28 edició de l'Aplec Internacional, organitzat per l'Associació per a la Difusió del Folklore (Adifolk), que fins avui se celebra a Torí, compta des de divendres amb sis grups representants de la cultura popular lleidatana. Es tracta de les colles de sardanes Dolç Infern de Lleida i Sol Ixent de Vilanova de Bellpuig, dels gegants de Maials i Aitona, els Geganters de Cervera (que portaran les figures de l'Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya) i els Fadrins de Vielha.

Així, aquest any a l'Aplec s'estrenen Tina i Tano, els flamants gegantons d'Aitona, que estan a punt de celebrar el seu primer aniversari. Acompanyats dels gegants de Maials, els gegants de Pedrera de Barcelona i els Cabeçuts de Sitges, Tina i Tano van participar en el primer acte oficial de l'Aplec, la Plantada de l'Imaginari, i poc després van ser rebuts per les autoritats locals de Torí. També van participar en una cercavila amb la trentena de grups participants de tot Catalunya i en un dels espectacles més vistosos de la trobada, La lluna i el Sol, La Dora i el Po.

S'ha de destacar que la presència dels gegantons d'Aitona en aquest aplec suposa un pas més en els avanços del municipi i Fruiturisme per donar a conèixer la fruita dolça. No en va, el Tano té forma de préssec i la Tina, de nectarina plana, que encarnen la terra i els seus fruits. En aquest sentit, l'ajuntament d'Aitona, que presideix l'alcaldessa Rosa Pujol, agraïa el suport de la Diputació, ja que sense la seua col·laboració aquestes figures del folklore popular no haurien pogut anar a Torí. Allà hi ha aquests dies la mateixa Pujol, el president de la Diputació, Joan Reñé, i la directora de l'IEI, Montse Macià, entre d'altres.

Per a Reñé, l'aplec és "la carta de presentació d'un país que estima i comparteix la seua cultura i les seues tradicions i que vol decidir el seu futur el 27-S".

En aquesta 28 edició actuaran més de 600 persones, a qui s'afegiran els més de 1.000 acompanyants que també formen part de l'expedició catalana. El 1988, amb l'objectiu de donar a conèixer per tot Europa la cultura popular catalana, va nàixer l'Aplec Internacional de la Sardana, que més tard va afegir al seu programa la mostra de grups folklòrics. El 2012, amb motiu del seu 25 aniversari, va passar a dir-se Aplec Internacional. El seu objectiu és contribuir a la projecció del folklore en ciutats que tenen molta significació per afinitat cultural, històrica o social amb Catalunya. L'aplec és itinerant i es porta a terme cada any en una ciutat diferent.

Comparteix

També t'interessarà