La Declaració Agrària DUN 2022 es posa en marxa aquest dimarts

ACN
Publicat: 
01-02-2022
Actualitzat: 01-02-2022 2:01
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La Declaració Agrària DUN 2022 es posa en marxa aquest dimarts

La Declaració Agrària DUN 2022 es posa en marxa aquest dimarts. La DUN és el sistema que els titulars de les explotacions agràries de Catalunya disposen per comunicar les dades de les seves explotacions al Departament d'Acció Climàtica, amb el qual es facilita la presentació de les sol·licituds d'ajut i els diferents tràmits o comunicacions que han de fer per la seva activitat professional. Es disposa d'un sistema informàtic àgil i modern que permet als titulars de les explotacions agràries sol·licitar els ajuts de la Política Agrària Comuna (PAC) per al 2022 i dur a terme altres tràmits davant el Departament. La campanya s'inicia amb l'experiència del poder fer pagaments d'ajuts de la PAC amb normalitat malgrat la covid-19.

Durant tot el 2021 s'ha disposat de les dades de les explotacions per part dels agricultors, ramaders i entitats col·laboradores, i han pogut actualitzar les dades de les seves explotacions incorporant els canvis en el moment que aquests es produïen.

La DUN és l'eina que serveix per a tenir ben descrites totes les explotacions agràries de Catalunya. En el nou període de la PAC 2023-2027 aquesta informació serà clau per a simplificar i fer més eficients els controls dels ajuts de la PAC que obliga a fer la Comissió Europea. I a la vegada poder prendre les decisions més adequades per al sector agrari de Catalunya.

La versió de 2022 continua ampliant les funcionalitats del que s'anomena 'Obertura al Declarant', que millora la interconnexió entre ciutadà i administració, habilitant la consulta de la situació de l'expedient, els imports de tots els ajuts abonats, i permetent l'intercanvi de documentació, que l'any 2021 va representar més de 48.000 documents presentats de forma telemàtica i l'enviament de prop de 50.000 fotografies a través de l'app FotoDUN.

Aquest és el segon any de transició en els ajuts de la PAC. L'any que ve entrarà en vigor la nova normativa del període 2023-2027. El conjunt de sol·licituds d'ajuts que es gestionen de forma integrada amb la Declaració Agrària DUN representen un total anual de més de 328,8 milions d'euros, dels quals 264 milions d'euros corresponen als ajuts directes i 64,8 milions d'euros als ajuts del Contracte Global d'Explotació (CGE) del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya 2014-2022 de la PAC.

Comparteix

També t'interessarà