La Diada escalfa motors

J. M. A. / M. C. B.
08-09-2019
  • La Diada escalfa motors
  • La Diada escalfa motors
  • La Diada escalfa motors

Una Diada de cinc dies. Des d’ahir fins al dia 11, dimecres, les comarques de Lleida acolliran actes institucionals i altres d’organitzats per entitats per celebrar la Diada Nacional de Catalunya, encara que avui hi haurà un parèntesi perquè no n’hi ha cap de previst. El primer va tenir lloc ahir al matí a l’Alta Ribagorça, on la consellera Ester Capella va presidir l’acte organitzat per la delegació del Govern a l’Alt Pirineu i Aran, celebrat a la icònica església de Sant Climent de Taüll i al qual van assistir un centenar de persones.

Una de les principals novetats d’aquest any és que a Lleida ciutat la Paeria, la Generalitat i la Diputació (que dirigeixen ERC i PDeCAT) han organitzat un únic acte institucional, fet inèdit fins ara, ja que les tres administracions organitzaven activitats per separat. Tindrà lloc demà al Turó de la Seu Vella i comptarà amb la presència del president Quim Torra. La participació de l’ajuntament en aquesta iniciativa ha comportat que deixi d’organitzar el tradicional pregó i posterior ofrena que se celebrava el mateix Onze de Setembre al matí. Aquest any només hi haurà ofrenes de partits durant el matí al Roser o al Turó de la Seu Vella, els dos símbols de la caiguda de Lleida en mans de les tropes de Felip V el 1707.

Paeria, Generalitat i Diputació faran un únic acte institucional conjunt per primera vegada

La capital, que des del juny té un alcalde d’ERC, s’uneix així a la pràctica de nombrosos ajuntaments de Lleida governats per aquest partit o l’actual PDeCAT d’anticipar els actes de la Diada al dia previ o al matí per facilitar l’assistència i donar el màxim protagonisme possible a la manifestació independentista que ANC i Òmnium organitzen des de l’any 2012 i que tret del 2013 i el 2016 sempre s’ha celebrat a Barcelona, com succeeix també aquest any.

I és que a falta de tres dies per a la Diada, fonts de l’ANC afirmen que ja s’han organitzat al voltant de 140 autobusos des de les comarques lleidatanes, una vintena dels quals a Lleida, per assistir a la gran manifestació de la capital catalana, on hi ha convocades diferents activitats, entre les quals destaca la fira d’entitats Eines de País a Pla de Palau, i que culminaran amb la concentració independentista a la plaça Espanya i carrers adjacents a les 17.14 hores sota el lema “11 S – Objectiu Independència”.

Mollerussa, Golmés, Tàrrega, Cervera i les Borges Blanques són alguns dels municipis que han organitzat la seua ja tradicional Marxa de Torxes per al dia que precedeix la Diada. També Balaguer s’avançarà a la festa nacional amb un acte institucional que girarà entorn de la commemoració dels 100 anys dels naixements de Teresa Pàmies, Joan Brossa i la Colla de Sabadell, així com dels 125 anys de l’assemblea a Balaguer de la Unió Catalanista.

A Sort en canvi, tindrà lloc la tradicional ofrena floral davant del bust del general Moragues, ubicat a la plaça Major, i a Solsona, a la tarda es desplegarà una estelada gegant al Castellvell i després se celebrarà l’acte institucional a la plaça Major amb un parlament.

Per a l’Onze de Setembre, dia en què les mirades estaran posades en Barcelona, també un gran nombre d’entitats i institucions celebraran ofrenes florals i altres activitats al matí a Ponent.

El primer acte oficial, a l’Alta Ribagorça

Més de cent persones van participar ahir en l’acte institucional de la festa nacional de Catalunya al Pirineu, que va tenir lloc a l’església de Sant Climent de Taüll. Diferents institucions i entitats de la Vall de Boí i de la comarca de l’Alta Ribagorça, així com veïns i visitants de la Vall de Boí, es van afegir a l’ofrena floral que va presidir la consellera de Justícia, Ester Capella, en nom del Govern de la Generalitat i l’alcaldessa de la Vall de Boí, Sònia Bruguera.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta