⏯️ La dieta mediterrània o el 'mindfulness' durant l’embaràs redueixen el risc de tenir un nadó amb baix pes

REDACCIÓ
Publicat: 
20-12-2021
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ La dieta mediterrània o el 'mindfulness' durant l’embaràs redueixen el risc de tenir un nadó amb baix pes

El baix pes al naixement, produït per un retard en el creixement fetal, afecta fins al 10 % dels embarassos. Fins ara no es coneixia cap tractament que ho pogués millorar. Un estudi publicat a la revista JAMA, liderat per investigadors de BCNatal (Hospital Clínic - IDIBAPS i Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona) i Universitat de Barcelona amb el suport de la Fundació ”la Caixa”, demostra per primera vegada que el creixement fetal es pot millorar aplicant canvis en l’estil de vida de l’embarassada. En concret, l’estudi ha demostrat la reducció d’entre el 29 i el 36 % dels nounats amb baix pes quan s’intervé sobre la dieta de la mare i es rebaixa el seu nivell d’estrès.

Han coordinat l’estudi Eduard Gratacós, director de BCNatal i del grup Medicina Fetal i Perinatal de l’IDIBAPS i del CIBERER, i Francesca Crovetto (Hospital Sant Joan de Déu) i Fàtima Crispi (Hospital Clínic) del Servei de Medicina Maternofetal de BCNatal i investigadores d’aquests mateixos grups. S’ha dut a terme en col·laboració amb els equips de Ramon Estruch, del Servei de Medicina Interna del Clínic, cap del grup Risc Cardiovascular, Nutrició i Envelliment de l’IDIBAPS i investigador del CIBERON; Eduard Vieta, cap del servei de Psiquiatria i Psicologia de l’Hospital Clínic, del grup Trastorns Bipolars i Depressius de l’IDIBAPS i director científic del CIBERSAM; i professionals de l’Instituto esMindfulness, dirigido por Andrés Martín-Asuero. El projecte també ha tingut el suport de CEREBRA, CIBERER i AGAUR.

El baix pes al naixement s’associa amb complicacions en el part i amb problemes de salut

Els nadons que neixen amb baix pes (pes inferior al percentil 10) representen el 10 % de tots els naixements. El baix pes en néixer reflecteix una restricció del creixement en la vida fetal, és reconegut per l’OMS com una de les causes més importants de mortalitat perinatal en el món i s’associa amb un pitjor neurodesenvolupament en la infància i amb més problemes de salut metabòlica i cardiovascular durant l’edat adulta. Fins ara no hi havia cap tractament que pogués prevenir o millorar el baix pes al naixement.

L’equip d’investigació que lidera el Dr. Eduard Gratacós ha estudiat durant anys les possibles causes i conseqüències del baix pes al naixement. «Vam veure que les mares dels nadons que neixen amb baix pes moltes vegades tenien una dieta subòptima i alts nivells d’estrès», explica el Dr. Gratacós. Així va sorgir la idea de fer un assaig clínic per estudiar si intervencions estructurades de dieta mediterrània o de reducció de l’estrès podien reduir la restricció de creixement fetal i altres complicacions de l’embaràs.

Estudi IMPACT BCN: intervenir sobre l’estil de vida matern

En l’estudi IMPACT Barcelona hi han participat durant tres anys més de 1.200 dones embarassades amb alt risc de tenir un nadó petit. Les dones embarassades es van dividir en tres grups a l’atzar: un grup va fer visites amb una nutricionista per seguir una dieta mediterrània; un altre va seguir un programa de mindfulness per reduir l’estrès, i el grup control va fer el seguiment habitual. Després se’n va fer un seguiment per veure com es desenvolupava el nadó i si hi havia complicacions en l’embaràs i el part.

La intervenció sobre la dieta es va basar en mètodes utilitzats en l’estudi PREDIMED (Prevenció amb Dieta Mediterrània), que va posar de manifest els beneficis de la dieta mediterrània en la prevenció de malalties cardiovasculars i que ha estat avalat per l’Associació Americana del Cor (American Heart Association). Les embarassades d’aquest grup van fer visites mensuals amb una nutricionista per canviar el patró de la dieta i adaptar-lo a la dieta mediterrània, incorporant-hi més fruita i verdura, carn blanca, peix blau, lactis i cereals integrals. A més, se’ls va proporcionar de manera gratuïta productes alts en omega-3 i polifenols, és a dir, oli d’oliva verge extra i nous.

«Per avaluar el compliment en aquesta intervenció d’una manera objectiva, vam mesurar biomarcadors en sang i orina relacionats amb la ingesta de nous i oli d’oliva», explica Francesca Crovetto.

La intervenció per reduir l’estrès es va basar en el programa MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction), desenvolupat per la Universitat de Massachusetts i adaptat a l’embaràs pels investigadors de Barcelona. Es van fer grups de 20-25 dones que van seguir el programa adaptat a l’embaràs durant 8 setmanes. «Per saber si hi havia una reducció de l’estrès, es van emplenar uns qüestionaris a l’inici i al final del programa, i es van mesurar els nivells de les hormones relacionades amb l’estrès, el cortisol i la cortisona», assenyala la Dra. Crovetto.

L’estudi ha demostrat per primera vegada que, quan s’utilitza de manera estructurada i guiada una dieta mediterrània o quan es fa mindfulness durant l’embaràs, es redueix el percentatge de baix pes fetal i també les complicacions de la gestació, com ara la preeclàmpsia o la mort perinatal. «Els resultats van ser clars: les embarassades del grup control van tenir un 21,9 % de nadons amb baix pes, i aquest percentatge es va reduir de manera significativa en els grups de dieta mediterrània (14 %) i de mindfulness (15,6 %)», explica la Dra. Fàtima Crispi. «Ara estem dissenyant un estudi multicèntric per aplicar els resultats d’aquest estudi a qualsevol dona embarassada, sense la necessitat que hi hagi el risc de tenir un nadó amb baix pes», afegeix.

«Aquesta investigació és pionera, ja que demostra per primera vegada que una intervenció estructurada sobre l’estil de vida redueix complicacions de l’embaràs per a les quals cap tractament anterior havia demostrat tenir efectes positius», explica el Dr. Gratacós.

Comparteix

També t'interessarà