La Diputació avala la comissió Boreas amb el ‘sí’ de tots els grups

E.FARNELL
01-02-2019
  • La Diputació avala la comissió Boreas amb el ‘sí’ de tots els grups

El ple de la Diputació va avalar ahir la creació d’una comissió informativa temporal sobre el cas Boreas de presumpta corrupció en l’adjudicació d’obra pública i que va suposar la detenció el mes d’octubre passat de l’expresident, Joan Reñé, entre una vintena de persones. La moció, presentada per ERC, va rebre l’aval de tots els grups i vol, segons el portaveu d’ERC, Jaume Gilabert, aprofundir en el funcionament de l’ens i dels seus organismes a més de corregir procediments que puguin derivar en pràctiques irregulars. “Està clar que alguna cosa es va fer malament i hem d’evitar que es repeteixi”, va afirmar.

Els diferents grups van qualificar la moció d’“electoralista”. Precisament, l’expresident Joan Reñé, que no havia participat en un ple des del 18 d’octubre, després de deixar el càrrec a la institució, va votar-hi a favor tot i que va afirmar que plantejar aquesta comissió “és una manera miserable de fer política”, i va afegir que és temptador fer-ho perquè s’atansen les eleccions municipals. Va assenyalar que és difícil d’entendre “que un grup amb valors ètics participatius i transparents com ERC faci una proposta de creació d’una comissió” d’una cosa que ja s’està seguint judicialment. “Hi votaré a favor, si hi ha algú interessat que tot estigui clar i transparent, aquest sóc jo”, va dir. No obstant, va considerar “innecessari, inadequat i inapropiat la creació de la comissió”, perquè ja existeixen altres comissions de portaveus sobre contractació o infraestructures, en les quals es pot valorar la informació, i va avançar que demanarà formar part de la comissió. La presidenta, Rosa Maria Perelló, va explicar que des del primer dia s’ha informat tots els grups i sempre en un exercici de “màxima transparència”, va afirmar. Va assegurar que no mirava cap a un altre costat i que treballava amb la màxima transparència. Reñé va exigir i va reclamar la presumpció d’innocència per a tots els investigats.

El ple també va recolzar una moció del PDeCAT de rebuig del projecte de construcció d’un abocador a Riba-roja. De fet, abans de començar el ple, veïns dels municipis d’Almatret i Maials es van concentrar davant de la Diputació amb cartells de rebuig de l’abocador. La moció va comptar amb el suport de tots els grups excepte de Ciutadans, que es va abstenir. La portaveu, Ángeles Ribes, va assegurar que és el Govern el que ha d’aprovar o no el projecte. “Els residus depenen de Territori i del conseller Calvet. Parlin amb el seu partit, que és qui ha de decidir sobre aquest abocador”, va dir. El PP va apuntar la necessitat de fer un pla general d’abocadors de Catalunya. Enric Colom, del PSC, també va assenyalar que és el Govern el que ha de “tombar” el projecte. ERC va remarcar que els residus s’han de gestionar on es produeixen.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Creus que s'hauria de fer un confinament més estricte al territori lleidatà?