La dislèxia, a debat a Lleida

SEGREcom
17-10-2015
  • La dislèxia, a debat a Lleida

La dislèxia és una dificultat de l'aprenentatge que afecta un elevat percentatge de la població -entre un 5% i un 10% segons els experts-, però que encara és molt desconeguda a nivell social. Consisteix en una dificultat fonològica en l'etiquetatge i en la memòria a curt termini, la qual cosa implica problemes en l'aprenentatge de la lectura, l'ortografia o les matemàtiques. La majoria de casos no estan diagnosticats i, si no es tracta com cal, pot derivar en fracàs escolar i dificultats en la vida laboral, a més de problemes de salut, com ansietat o depressió. Davant aquest panorama, un grup de pares i mares d'infants amb dislèxia han creat l'associació Dislèxia Lleida, una entitat sense ànim de lucre que es presenta avui a la Universitat de Lleida.

"El nostre objectiu primordial és compartir experiències, dubtes i recursos", va explicar ahir Laia Viñas, membre de l'associació. "El segon objectiu és pressionar de manera positiva els sectors de l'ensenyament i la sanitat, perquè costa molt arribar a un diagnòstic i satisfer les necessitats d'aquests alumnes", va afegir. Segons Viñas, els alumnes amb dislèxia no són ni més ni menys intel·ligents que la resta, sinó que aprenen de forma diferent. De fet, la causa de la dislèxia, que té un component hereditari, es troba en una diferència del funcionament cerebral, no en una falta d'esforç o motivació. "Creiem que és necessari que augmenti la sensibilitat social davant la dislèxia i sobretot en el món educatiu i sanitari. Sense la implicació i conscienciació dels professionals d'aquests dos àmbits i el treball conjunt de les famílies no podrem ajudar els nostres fills", va afirmar.

A la presentació d'avui, el professor José Luis Navarro farà una xarrada sobre dislèxia i la importància de la detecció i la intervenció precoces.

causa

La causa de la dislèxia es troba en una diferència del funcionament cerebral, no en una falta d'esforç

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta