La DO Garrigues compleix quaranta anys amb la unió de 23 cooperatives

SEGREcom
04-09-2015
  • La DO Garrigues compleix quaranta anys amb la unió de 23 cooperatives

La Denominació d'Origen Garrigues té l'orgull de complir els seus primers quaranta anys de vida amb la defensa de la qualitat de l'oli arbequí de Lleida i la valorització del producte com a grans claus de futur. Pot presumir de ser la primera denominació d'origen alimentària reconeguda a l'Estat, una mostra de la iniciativa del sector.

Avui celebra aquest aniversari amb una gala que tindrà lloc a la Llotja de Lleida, en la qual s'espera la presència d'uns 250 participants i en què s'oferirà el reconeixement a les persones i institucions que han fet possible aquesta organització.

La DO va nàixer de la unió de 31 cooperatives i en l'actualitat n'agrupa 23, una reducció en el nombre que s'atribueix en gran part al fet que en aquestes quatre dècades s'han produït fusions d'entitats associatives. A les últimes vuit campanyes, la seua producció mitjana ha sigut de 3.664 tones d'oli, encara que la collita és variable en funció de les condicions meteorològiques i, per exemple, la del 2009-2010 va arribar a assolir les 5.502 tones.

La comercialització d'oli verge extra arbequí envasat se situa en una mitjana de 1.509, la qual cosa implica un 41% del total, segons va informar ahir la DO Garrigues.

Les cooperatives aposten per anar incrementant aquest percentatge al màxim, no sols per valorar el producte, sinó perquè l'agricultor aconsegueixi el major valor afegit possible. Bona part de la producció, que en algunes campanyes assoleix el 70%, té com a destinació l'exportació.

Tradicionalment, Itàlia és el primer destí i el lament de molts pagesos és que empreses d'aquest país europeu puguin aprofitar-se de la gran qualitat de la producció lleidatana per millorar els seus olis i vendre'ls envasats com a propis.

La qualitat i la difusió de les propietats de l'oli és un dels grans objectius de Garrigues, que vol que el consumidor local reconegui que es tracta d'un producte d'alta gamma.

La DO va nàixer el 1975 a Espanya. Concretament l'ordre de reconeixement va ser publicada pel BOE el 20 de novembre. I el 1996 va obtenir el reconeixement de la Unió Europea com a denominació d'origen protegida. Entre els grans protagonistes de la seua història destaquen Pere Bofías, que va ser el president del consell regulador provisional, abans de la seua aprovació oficial, així com Ramon Flix, que va ser elegit president del primer consell electe. Des de l'any 1993 ocupa el càrrec Joan Segura, amb una dilatada trajectòria cooperativa.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta