La fruita de pinyol, per sota de costos per la pressió de la distribució i la sobreoferta

a. batlle
Publicat: 
08-07-2014
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La fruita de pinyol, per sota de costos per la pressió de la distribució i la sobreoferta

El mercat de la fruita de pinyol fa diverses setmanes que conviu amb una important crisi de preus que afecta els productors de Lleida i també els de tot Europa, però dissabte passat va degenerar en un atac d'un grup d'agricultors francesos contra tres camions d'empreses fructícoles de Lleida carregats amb fins a 45 tones de nectarines, préssecs i paraguaians.
Els productors francesos culpen els espanyols de "rebentar el mercat", però el director general d'Afrucat, Manel Simon, subratlla que la culpa d'això no la tenen els agricultors d'un determinat país, sinó la "sobreoferta" que actualment hi ha als mercats europeus, especialment de "calibres petits".
Segons va explicar Simon a SEGRE, aquest excés d'oferta ja per si mateix fa baixar els preus, però en aquest cas cal afegir-li la competència "ferotge" que els productors italians estan portant a Centreeuropa i els grecs a Europa de l'Est, la qual cosa pràcticament obliga les empreses de Lleida a entrar en la voràgine a la baixa. "Si no estàs en aquests preus, no ets al mercat", lamenta.
Aquesta situació ha fet que en les dos últimes setmanes s'hagin registrat transaccions per sota de costos quant als calibres petits i mitjans, i "vorejant-los" en el cas dels grans.
A més, segons Simon, la crisi s'aguditza per la impossibilitat d'emmagatzemar la fruita de pinyol. "Abans que s'espatlli molta gent prefereix vendre", assegura.

Abús de posició dominant

Per la seua part, el coordinador d'UP al Segrià, Josep Cabré, va opinar que la crisi ve causada per l'abús de "posició dominant" que exerceix la gran distribució i va reclamar a Afrucat que treballi per evitar les vendes per sota de costos, a més de prioritzar la compra de fruita de Lleida davant la d'origen estranger per "respondre" als atacs de Perpinyà.

voràgine a la baixa

Grecs i italians ofereixen grans descomptes als països de Centreeuropa i Europa de l'Est

Comparteix

També t'interessarà