La gelada de la matinada a Ponent afecta cultius de fruita dolça

REDACCIÓ / Lourdes Farré
Publicat: 
24-04-2024
Actualitzat: 24-04-2024 16:21
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La gelada de la matinada a Ponent afecta cultius de fruita dolça
    Peu de foto: 
    Asaja Lleida

La gelada d'aquesta matinada ha impactat diversos municipis de les comarques de Ponent, especialment a les fondalades i zones properes als rius, on les temperatures han caigut per sota de zero graus. Segons el Departament d'Acció Climàtica, els municipis afectats inclouen Alfarràs i Almenar al Segrià, i Ivars de Noguera, Artesa de Segre, Torrelameu, Albesa i Algerri a la Noguera. També es compten entre els afectats el Poal al Pla d'Urgell, i a la vall del Corb, municipis com Guimerà, Vallbona de les Monges i Nalec a l'Urgell. A la Segarra, la gelada ha tocat poblacions com Montornès de Segarra, Granyena i Granyanella, mentre que a les Garrigues s'ha manifestat a l'Espluga Calba, Fulleda, els Omellons, la Pobla de Cérvoles, el Vilosell i Vinaixa.

Els cultius més afectats són la fruita dolça, en un estat fenològic avançat, i la vinya. Tot i això, encara és difícil quantificar l'abast exacte dels danys. En general, els sistemes de protecció contra la gelada han funcionat correctament, especialment en les zones baixes. Tanmateix, els cultius com l'albercoquer, la pera i la vinya, més sensibles, poden patir més danys. Aquells sense sistemes de protecció poden veure afectada entre el 50% i el 100% de la seva producció.

Pel que fa a la vinya, s'han identificat 942 hectàrees afectades, amb danys que varien entre el 40% i el 60%. Algunes finques poden haver perdut la totalitat dels seus brots, especialment les situades en fondalades. En general, es preveu que la producció de vi redueixi al voltant del 40% en les comarques afectades.

Comparteix

També t'interessarà