La Generalitat dobla la inversió en art

AGÈNCIES
24-10-2020
  • La Generalitat dobla la inversió en art

La Generalitat ha doblat aquest any la inversió en adquisicions per a la Col·lecció Nacional d’Art –que nodreix el sistema d’arxius, centres d’art i biblioteques de Catalunya– amb la prioritat posada en obres i fons d’artistes vius per “donar-los suport” en plena pandèmia. La conselleria de Cultura ha fet “un esforç d’inversió” amb més d’1,3 milions d’euros (el 2019 van ser 649.200) i ha incorporat un total de 2.025 peces: 31 obres d’art, gairebé dos mil fotografies, 120 originals de còmic i 31 béns patrimonials mobles.

“Aquest any s’ha doblat la inversió perquè, a més de l’objectiu de testimoni de la identitat artística col·lectiva, s’ha sumat el suport al sector, focalitzant les compres en artistes vius, per ajudar-los en la seua tasca, i en les galeries d’art, sense oblidar aquells temes patrimonials que completen col·leccions i fan falta als museus”, va manifestar ahir la consellera de Cultura, Àngels Ponsa. La consellera va avançar que intentaran mantenir aquest increment pressupostari el 2021, sobretot perquè ja “s’intueix” que l’any que ve “no serà tampoc un moment bo per a la cultura”.

Entre les obres adquirides figuren Dues captaires, de Marià Fortuny; la Taula de la decapitació de Sant Hipòlit i Professió de Sant Pere Màrtir, de Lluís Borrassà; catorze dibuixos originals de Nazario; set pàgines originals de Los Garriris, de Mariscal; o quatre fotografies de Joan Fontcuberta. El director del Museu Morera de Lleida i membre de la comissió d’adquisicions, Jesús Navarro, va posar en relleu l’equilibri del sistema de compres entre els interessos de la Col·lecció Nacional i les diferents col·leccions del país. “Aquesta doble ànima ha fet que no només els museus nacionals es nodreixin, sinó que espais de qualsevol part, que tinguin coses a dir, puguin disfrutar també d’algunes d’aquestes obres.” Precisament el Morera gaudirà en dipòsit de tres peces escultòriques, un vídeo i un oli. També es van comprar fotografies dels lleidatans Santi Iglesias i Toni Prim; un pergamí medieval de l’Arxiu de la Noguera i dos peces romanes del Museu de Guissona.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Com penses que és la millor manera de fer front a les altes temperatures?