La Generalitat facilitarà la contractació de socorristes per a les platges i piscines de Catalunya aquest estiu

REDACCIÓ
07-05-2020
  • La Generalitat facilitarà la contractació de socorristes per a les platges i piscines de Catalunya aquest estiu

El secretari general de l’Esport i de l’Activitat Física, Gerard Figueras, ha presidit avui la tercera reunió per videoconferència de la Mesa Sectorial de l’Activitat Física i l’Esport de Catalunya, que ha servit per explicar als 80 representants del teixit esportiu del país les novetats del pla de desconfinament i les modificacions legislatives que el Govern prepara per reforçar l’activitat de les entitats en el context de l’actual crisi sanitària motivada per la Covid-19.

Amb la voluntat de compartir i proposar mesures per a la reactivació del sector esportiu, la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física ha tornat a convocar el sector en una trobada que el secretari general de l’Esport i de l’Activitat Física ha iniciat exposant a les persones assistents el resultats de les reunions interterritorials mantingudes amb el Consejo Superior de Deportes (CSD) al voltant del procés de desescalada en l’àmbit esportiu.

Uns contactes, que si bé en un primer moment “no van ser profitosos”, van derivar en posteriors reunions més tècniques en què “hem pogut traslladar al CSD els dubtes que han formulat els agents de l’esport català i obtenir unes respostes que hem anat comunicant-los”. Gerard Figueras ha reconegut la incertesa existent ara mateix sobre quines zones de Catalunya podran passar de la fase 0 a la fase 1 del pla deconfinament, la qual cosa afecta a l’obertura de certes instal·lacions i la possibilitat d’ampliar les activitats que es poden realitzar per part dels esportistes i la ciutadania. “Estarem pendents de veure les ordres ministerials que publiqui properament l’Estat, per si coincideixen amb les propostes de la Generalitat i amb altres documents que ja s’han conegut, i quan tinguem la informació clara i detallada la comunicarem al nostre sector”, ha afegit.

En una altre moment de la reunió, Gerard Figueras ha avançat que el Govern treballa per introduir canvis en la legislació esportiva catalana que s’adeqüin a la realitat actual que viu el teixit esportiu arran del coronavirus i als escenaris futurs. En primer lloc, i pensant en la imminent temporada de platja i piscines, Gerard Figueras ha confirmat als membres de la Mesa Sectorial que el Govern modificarà la disposició transitòria setena de la Llei 3/2008, de 23 d’abril, de l’exercici de les professions de l’esport, i ampliarà el termini de suspensió del règim sancionador de la Llei, únicament per al col·lectiu dels socorristes per a la propera temporada d’estiu, fins al 30 de setembre de 2020.

Aquesta ampliació, una mesura excepcional, obeeix a la problemàtica generada per la dificultat de trobar professionals entre un col·lectiu que està marcat per la temporalitat i al fet que no es podrà comptar amb uns 1.400 socorristes en previsió de poder treballar, un grup que inclou tant els que no podran acabar els cursos de formació iniciats abans de la irrupció del coronavirus (especialment, les parts pràctiques) i no podran figurar així al Registre Oficial de Professionals de l’Esport de Catalunya (ROPEC), un requisit necessari per poder exercir la professió, com molts professionals provinents d’altres països que veuen com els tràmits de convalidació s’han aturat. En total, 9.270 socorristes estan en disposició de treballar en platges i piscines aquest estiu, on hauran d’exercir en unes condicions especials i seguint uns protocols específics d’aforament, higiene i seguretat.

Assemblees generals telemàtiques

En segon lloc, el Govern modificarà el Decret llei 10/2020, de 27 de març, pel qual s'estableixen noves mesures extraordinàries per fer front a l'impacte sanitari, econòmic i social del COVID-19, que suspenia la realització d'assemblees generals, per tal que clubs i federacions puguin realitzar aquestes reunions de manera telemàtica, amb garanties de seguretat. La modificació vol, així mateix, donar “força jurídica” a les decisions preses per les juntes directives d’entitats que no han pogut passar per l’assemblea i que seran aprovades posteriorment.

L’últim canvi normatiu fa referència a la racionalització del teixit esportiu, amb l’impuls d’una modificació legislativa que, assumint les demandes del sector, permeti “la fusió o l’absorció d’entitats petites, les que més pateixen la crisi”, cosa que afavorirà disposar de “clubs més forts”.

D’altra banda, davant la inquietud sobre la celebració dels casals i campus esportius, el Govern està a l’espera de les decisions que puguin prendre els departaments de la Generalitat competents per saber com es podran dur a terme. El director del Consell Català de l’Esport, Toni Reig, ha afirmat que “volem que es puguin realitzar de la millor manera”, tot i que s’hauran d’establir uns protocols especials amb mesures d’higiene i seguretat.

Finalment, la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física ha informat als assistents de la reunió que aquesta setmana el Govern ha autoritzat el Consell Català de l’Esport a realitzar una despesa pluriennal de 14,5 milions d’euros amb l’objectiu de donar suport a l'activitat de les federacions esportives (9,5 milions) i els consells esportius de Catalunya (5 milions) a través de sengles convocatòries de subvencions. A més, el Govern també va aprovar dimarts el Decret llei pel qual autoritza el CCE a prestar garantia durant l'exercici 2020 fins a una quantitat màxima global de 8 milions d’euros a favor de l’Institut Català de Finances (ICF) per fer efectiu l’atorgament dels préstecs “ICF Esports Liquiditat” ja anunciats al març passat. L’objectiu és facilitar la liquiditat de les entitats esportives inscrites en el Registre d’Entitats Esportives afectades per la Covid-19. D’altra banda, el Govern ha explicat que les despeses en l’adquisició d’equips de protecció individual (EPI) i altres materials d’higiene i desinfecció -generades per la Covid-19- es podran incloure en la justificació de la subvenció corresponent.

Han pres part en la reunió de la mesa sectorial les següents entitats i institucions: Unió de Federacions Esportives de Catalunya, Unió de Consells Esportius de Catalunya, Col·legi de Llicenciats en Educació Física i Ciències de l'Activitat Física i l'Esport de Catalunya, Plataforma ProSeleccions Esportives Catalanes, Consell de l’Esport Universitari de Catalunya, Universitat de Barcelona, Universitat Autònoma de Barcelona, Fundació Catalana per a l’Esport, l’Associació Empresarial de Clubs de Natació de Catalunya, el clúster de la indústria de l’esport INDESCAT, Seven Mila, Gestiona (Gestors Esportius Catalans), grup DIR, Associació catalana de Gestors Esportius de Catalunya, Sport Cultura Barcelona, Associació d'Empresaris de Clubs Catalans de Fitness, Federació Catalana de Futbol, Federació Catalana de Basquetbol, Federació Catalana de Natació, Federació Catalana de Vela, Federació Catalana d’Entitats Excursionistes de Catalunya, Federació Catalana de Voleibol, Federació Catalana de Patinatge, Federació Catalana d’Esports d’Hivern, Federació ACELL (Federació Catalana d'Esports per a Persones amb Discapacitat Intel·lectual) i Consell de l’Esport Escolar de Barcelona.

Pel que fa als clubs, hi han participat el FC Barcelona, el RCD Espanyol, la Volta Ciclista a Catalunya Associació Esportiva, el Club Natació Sabadell, el Club Natació Atlètic-Barceloneta, el Club Balonmano Granollers, el Club Bàsquet Manresa, el CN Barcelona, Centre Excursionista de Catalunya, la Unió Esportiva Santboiana, el Reial Automòbil Club de Catalunya (RACC), el Club de Rem Tortosa, la Unió Atlètica Montsià, el Lleida Esportiu, l’Associació Esportiva Sedis Bàsquet, el Club Tennis Taula Borges Blanques, Roc Roi, Sícoris Club, el Reus Deportiu, el Club de Tennis Tarragona, el Club Gimnàstic de Tarragona, el Club Natació Olot, l’Uni Girona, el Grup Excursionista i Esportiu Gironí (GEiEG), el Girona FC i el Club Tennis la Bisbal. De l’àmbit municipal, les quatre diputacions catalanes, l’Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya i els Ajuntaments de Barcelona, Granollers, Igualada i Berga. Finalment, també hi han participat representants de diversos organismes esportius que depenen del Govern, com el CAR de Sant Cugat, l'Institut Nacional d'Educació Física de Catalunya, el Canal Olímpic de Catalunya i el Circuit de Barcelona-Catalunya.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Quins plans tens per aquestes vacances d'estiu?