La il·lustració guanya força en la sisena edició de l’Encontats de Balaguer

REDACCIÓ
Publicat: 
31-03-2021
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La il·lustració guanya força en la sisena edició de l’Encontats de Balaguer

La sisena edició de l’Encontats, el Mercat del Conte i el Llibre Il·lustrat de Balaguer està programada del 16 al 20 de juny. Una data que des de l’organització es valora com a propícia per tal d’assegurar l’assistència d’editorials i llibreries i comptar alhora amb els professionals de la il·lustració.

Precisament, la principal novetat d’aquesta edició és la programació de la 1a Jornada Professional d’Il·lustració i Disseny Gràfic Ciutat de Balaguer amb l’objectiu de posar en valor la feina d’aquest sector i oferint un punt de trobada i aprenentatge per tal d’arribar a ser un referent en l’àmbit professional de la il·lustració i el disseny gràfic al nostre país. No hem d’oblidar que en el món dels contes i els àlbums il·lustrats, la il·lustrael dibuix n’és el principal protagonista, per això, l’Encontats es desdobla en dos grans esdeveniments: un dedicat íntegrament al món de la il·lustració, i l’altre dedicat al món de la narració oral i els contes. Ambdós jornades estaran vinculades i es nodriran l’una a l’altra.

Els il·lustradors i professionals que participaran en aquesta primera edició seran propers al territori i vinculats d’alguna manera amb la temàtica central del curs, “Dibuixant el canvi”. Així doncs, Lara Costafreda, Sònia Alins, Júlia Solans, Jordi Calvís o Francesc Infante, són alguns dels noms que apareixen al cartell d’aquesta primera jornada.

L’Encontats començarà el dimecres 16 de juny amb la jornada adreçada als professionals que treballen a les biblioteques públiques de la província de Lleida. A partir de dijous i fins dissabte, la programació se centrarà en l’àmbit de la il·lustració i podrem gaudir de diferents tallers (tant adreçats a professionals, com a infants o adults no professionals), xerrades i una taula rodona. Diumenge 20 de juny acabarà amb la gran festa familiar al voltant del món dels contes, però amb un increment en el nombre de parades ja que al mercat de llibreters i editors, s’hi sumaran tots aquells il·lustradors que vulguin mostrar la seva feina al públic i vendre els seus treballs.

A més, aprofitant que diumenge hi haurà diferents professionals del món del llibre i l’edició, s’ha previst habilitar un espai per poder fer speeds meetings, trobades breus entre editors/es i il·lustradors/es per donar-se a conèixer i establir nous contactes professionals que puguin ser profitosos per ambdós col·lectius.

Des de la Paeria és destaca l’esforç per adaptar l’esdeveniment al moment actual i per això, com ja va passar l’any passat, es mantenen moltes activitats a la Plaça Mercadal, per tal de garantir les mesures anticovid.

El padrí de l’Encontats

El diumenge, Pep Molist, bibliotecari i escriptor, agafarà el relleu com a padrí de l’acte a Pilarín Bayés, padrina de l’Encontats 2020. Pep Molist va néixer a Manlleu l’any 1965. És bibliotecari i ha treballat sempre en àrees infantils de diverses biblioteques públiques (en els seus inicis professionals va treballar a la secció infantil de la Biblioteca Margarida de Montferrat), actualment treballa a la Biblioteca del Casino de Manresa. La feina i l’afició per la lectura l’han portat a tibar diversos fils del binomi format per llibres i infants: a llegir literatura per a infants i joves; a recomanar-la, com a bibliotecari i com a crític -col·labora a El País i ha dirigit, juntament amb en Joan Portell, la revista Faristol, especialitzada en literatura infantil i juvenil-; i també a escriure’n. Al 2003, va guanyar el Premi Rovelló d’assaig sobre literatura infantil i juvenil amb l’obra Els llibres tranquils: el curs de la vida a través de la literatura infantil (ed. Pagès, 2004). Al 2008 va publicar una altra obra d’assaig amb el títol Dins del mirall: la literatura infantil i juvenil explicada als adults (Graó, 2008).

Quant a literatura infantil, en aquests moments, compta amb més de 80 obres publicades, la major part d’elles adreçades a infants de tres a set anys: allò més popular són els contes de la sèrie de la vaca Plis Plau (2005-2013), però també Sorra a les sabates (Combel, reed. 2013), Llàgrimes de cocodril (Baula, 2004), o La Moli i la Doli (Barcanova, 2010)… El 2007, va guanyar el Premi Hospital Sant Joan de Déu de conte infantil amb Dos fils (La Galera, 2007) i el Premi Parcir d’Àlbum il·lustrat amb El senyor sol i la senyora eriçó (L’Albí, 2007). També compta amb obres adreçades a infants a partir de 7 anys, com ara: Pet de llop (Barcanova, 2003), El dit d’Ariadna (Cruïlla, 2012), Ricard, el del forat negre (Animallibres, 2013), El petó de Lili Marleen (Barcanova, 2014), La dona que menjava mitjons (Baula, 2015), o bé, Les enigmàtiques fotos del senyor Clarissa (Animallibres, 2017).

Com a crític i/o divulgador de literatura infantil també compta amb els següents guardons:

  • Premi Atlàntida 1991 a les pàgines de Llibres del diari Segre que vam iniciar quatre bibliotecaris de les terres de Lleida: Lourdes Baulies, Montse Comajuncosas, Josep Sebastià Oms i ell mateix.
  • Premi Aurora Díaz-Plaja 2002 per l’article aparegut al suplement Quadern del diari El País: Observa, compara i tria. Alfabet incomplet de la LIJ catalana
Comparteix

També t'interessarà