La inflació a Catalunya se situa en la taxa més alta des de 1985

ACN
Publicat: 
13-07-2022
Actualitzat: 13-07-2022 13:08
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La inflació a Catalunya se situa en el 9,7% al juny, la taxa més alta des de 1985
    Peu de foto: 
    Gemma Tubert (ACN)
  • La inflació a Catalunya se situa en el 9,7% al juny, la taxa més alta des de 1985
    Peu de foto: 
    Ethan López (ACN)

La taxa de variació anual de l'IPC a Catalunya es va disparar un punt i mig al juny i es va situar en el 9,7%, el màxim de la sèrie històrica, segons ha informat aquest dimecres l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Al maig, la inflació va ser del 8,2% i enguany s'ha situat fregant els dos dígits, impulsada per l'increment de preus en el transport (+19,3%), l'habitatge, l'aigua, l'electricitat i els combustibles (+17,8%) i els aliments i les begudes no alcohòliques (+11%). Al conjunt de l'Estat, la taxa de variació anual de l'IPC durant el juny va escalar fins al 10,2%, un punt i mig més que la registrada al maig. Es tracta de la xifra més alta des de l'abril del 1995 impulsada, també, pel transport, els aliments i l'habitatge.

A Catalunya, en concret els preus de l'energia van experimentar un augment de la seva taxa anual en un 40,4%. Destaca també la pujada dels carburants, un 39,9%. Per grups, també van apujar els preus dels restaurants i hotels, passant del 5,5% al maig al 6,8% al juny; el vestit i el calçat, del 3,5% al 4,9%; les begudes alcohòliques i el tabac, del 3,3% al 3,7%; i l'oci i la cultura, del 2,4% al 3,2%. L'únic grup que va abaixar els preus respecte de fa un any són les comunicacions (-0,3%).

Al conjunt de l'Estat, la inflació al mes de juny es va situar en el 10,2%, és a dir, un punt i mig més que la xifra registrada al maig, i va marcar registres rècord des de l'abril del 1995. Els grups que més van contribuir a l'alça de preus van ser el transport (+19,2%), l'habitatge, l'aigua, l'electricitat i els combustibles (+19%) i els aliments i les begudes no alcohòliques (+12,9%).

També van créixer els preus dels restaurants i els hotels, un 7,2%, el que suposa nou dècimes més en comparació amb el maig. L'INE detalla que l'augment s'explica per l'increment del turisme després de la pandèmia. Amb creixements més moderats es van situar els mobles i els articles de l'habitatge (+6,5%); les begudes alcohòliques i el tabac (+4,1%) i l'oci i la cultura (+3,1%).

Si es té en compte la inflació subjacent, que exclou els aliments no elaborat i els productes energètics, va augmentar sis dècimes a nivell estatal, fins al 5,5%. És la taxa més elevada des de l'agost de 1993 i situa la seva diferència amb l'IPC general en més de 4,5 punts.

Per comunitats, la taxa anual va augmentar al juny respecte al maig en totes les comunitats autònomes. Els major increment es va donar a Castella la Manxa, amb una pujada de més de 2 punts. La van seguir Múrcia, Navarra, Castella i Lleó i l'Aragó, amb increments d'1,7 punts. En canvi, les pujades més moderades van ser a Cantàbria, Extremadura, Madrid i les Illes Canàries, amb 1,2 punts.

Comparteix

També t'interessarà