La informació sobre l'avortament i el suport emocional, "assignatures pendents" a Catalunya

REDACCIÓ / ACN
Publicat: 
28-09-2023
Actualitzat: 28-09-2023 5:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La informació sobre l'avortament i el suport emocional, "assignatures pendents" a Catalunya
    Peu de foto: 
    Pintada a la seu de Salut a Lleida durant la manifestació del 8M per denunciar que "l'avortament no és un dret garantit a tot el territori" (Foto Miquel de Santiago)

L'Associació de Drets Sexuals i Reproductius assenyala que, malgrat que Catalunya disposa d'una xarxa d'accés a l'avortament i el marc legal que el regula és "prou ampli", encara s'observen "moltes barreres estructurals" per garantir plenament aquest dret. En un comunicat amb motiu del Dia internacional per la despenalització de l'avortament, el 28 de setembre, l'associació insta les administracions a donar resposta a "qüestions claus no resoltes" com són, destaca, l'accés fàcil a la informació i també a un acompanyament respectuós amb l'atenció emocional quan sigui necessari. A Catalunya, cada any es fan unes 20.000 interrupcions voluntàries de l'embaràs (IVE).

L'Associació de Drets Sexuals i Reproductius acompanya cada any al voltant de 1.100 dones i persones amb capacitat de gestar en relació amb l'avortament. La seva pàgina web és consultada per 15.000 persones a l'any.

En declaracions recollides en el comunicat, Sílvia Aldavert, directora de l'Associació de Drets Sexuals i Reproductius, afirma que han estat "massa anys d'estigma i silenci públic" i explica que quan des de l'entitat han engegat iniciatives per cobrir els "buits" que encara hi ha, s'han trobat amb una resposta significativa.

"L'estigma assenyala les dones que ho fan perquè en el fons, socialment, estan desobeint un dels mandats de gènere principals que ens imposen, la maternitat", diu Raquel Gómez, psicòloga de l'entitat.

L'associació destaca que una informació clara que "faciliti la presa de decisió de les persones i que afavoreixi parlar de l'avortament en un entorn de seguretat contribueix a millorar-ne la vivència i l'estat emocional".

Comparteix

També t'interessarà