La Paeria anuncia que retirarà l’escut franquista de Gardeny

S.E.
18-08-2019
  • La Paeria anuncia que retirarà l’escut franquista de Gardeny

El nou govern municipal, format per ERC, JxCat i el Comú, va afirmar ahir que retiraran l’escut franquista que corona l’edifici de l’antiga Capitania d’Infanteria de Gardeny, que des del 2017 està tapat amb una lona. L’alcalde accidental, Jaume Rutllant, va indicar que “tant per voluntat política del govern de la Paeria com avalats per la llei de Memòria Històrica, es retirarà l’escut”. Tanmateix, no va poder precisar quan tenen previst emprendre aquesta actuació. En aquest sentit, va argumentar que “la retirada requereix preparació i treball tècnic”.

L’anterior govern socialista va tapar l’escut amb una lona el 2017, després d’una polèmica generada a la ciutat per la pervivència de símbols franquistes. Així mateix, el mes de març passat, l’aleshores alcalde, Fèlix Larrosa, va assegurar que el retirarien, encara que va precisar que havien d’estudiar com fer-ho. A més, va reconèixer una divisió els tècnics municipals sobre la conveniència o no retirar-lo, al tractar-se d’un edifici catalogat.

El nou govern tripartit també va acordar retirar els noms dels carrers de persones vinculades amb el cop del 1936 i el franquisme. L’anterior va substituir els noms d’Alcalde Areny, Germans Recasens, Sangenís Bertran i Alcalde Recasens per noms de dones, però va mantenir al nomenclàtor els d’Alcalde Sangenís, Alcalde Montaña, Carmel Fenech, Lluís Besa (en aquest cas no hi ha consens sobre si va estar implicat o no en la rebel·lió militar contra la República) i Juan Manuel Nadal Gaya.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Creus que s'hauria de fer un confinament més estricte al territori lleidatà?