La Paeria garanteix només autoritzar les línies d'alta tensió que vagin soterrades

REDACCIÓ
20-01-2022
  • La Paeria garanteix només autoritzar les línies d'alta tensió que vagin soterrades

El primer tinent d’alcalde Toni Postius ha garantit als veïns i veïnes de l’Horta i a la Plataforma contra els macroprojectes energètics de les terres de Ponent que la Paeria només autoritzarà les noves línies d’alta tensió que vagin soterrades o bé que s’instal·lin seguint el traçat d’infraestructures ja existents.

Davant la preocupació dels residents d’aquesta zona, la Paeria posa en marxa un web on ofereix informació, aclareix dubtes sobre aquesta temàtica i explica detalladament, amb plànols, l’estat de tramitació dels nous projectes, tant els de plaques fotovoltaiques com els de les línies d’alta tensió que faciliten la evacuació de l’energia produïda. 

La qüestió s’ha abordat aquest dimecres en una sessió informativa virtual convocada per l’Ajuntament de Lleida, adreçada als representants de la Plataforma i de l’Horta, en què també ha participat el regidor d’aquest territori, David Melé. Abans, també s’ha tractat en la Comissió Informativa de polítiques de la gestió urbanística, habitatge i transició ecològica, a la qual han assistit els membres de la Comissió Territorial de l’Horta.

Informes desfavorables

Postius ha explicat que la Paeria ha emès informes desfavorables a dos projectes de línies d'alta tensió aèries al terme de Lleida, que tenen com a objectiu evacuar l'energia produïda per plantes fotovoltaiques projectades a Alcarràs i a la Franja.

La primera d’aquestes línies en tramitació creuaria l'Horta i serviria per evacuar l'energia generada per plantes fotovoltaiques projectades a Alcarràs fins a la subestació del barri de Magraners. La segona, evacuaria l'energia de parcs solars previstos a Fraga i Torrent de Cinca i arribaria fins a Ciutadilla (Urgell). Aquesta segona línia –que no desemboca a l’estació de Magraners- afectaria una petita part del terme de Lleida, a tocar d'Albatàrrec i d’Artesa de Lleida.

D’altra banda, hi ha un tercer projecte en tràmit on la línia d’evacuació parteix d’Alcoletge i va fins a la subestació de Magraners. En aquest cas sí que preveu el soterrament del traçat al terme de Lleida i, per tant, podria obtenir la llicència municipal.

Protegir l’Horta

Toni Postius ha subratllat el compromís de la Paeria per preservar l'Horta i ha rebutjat la construcció de noves línies no soterrades perquè “trinxen cases, finques i valors paisatgístics”. “No ens oposem a les energies renovables, benvingudes siguin, però no pot ser que les línies d’evacuació malmetin el territori”, ha afegit.

L’edil d’Urbanisme ha posat en valor la previsió de la Paeria per treballat aquest tema, una antelació que, ara, ha permès emetre els primers informes negatius. Postius ha recordat que, fa un any, els serveis tècnics municipals van iniciar una modificació del planejament amb l’objectiu de tenir instruments legals per poder actuar i parar projectes de grans plantes fotovoltaiques i línies d’alta tensió a l’Horta, que és “un actiu a protegir”.

El març del 2021, l’Ajuntament de Lleida va suspendre temporalment la tramitació de llicències per instal·lar parcs solars fotovoltaics a l’Horta, mentre s’elaborava la proposta de modificació puntual del Pla General d’Ordenació Urbana de Lleida, per regular-les. Es preveu aprovar provisionalment aquesta modificació en el ple del pròxim febrer.

Torreblanca Quatre Pilans

En la roda de premsa posterior a la Comissió Informativa, Postius també s’ha referit al nou Polígon de Torreblanca Quatre Pilans que ja té l’avanç del seu pla urbanístic. Aquest document ara és en període d’informació pública que anirà seguida de l’aprovació del pla director.

El regidor ha reiterat que aquest sector econòmic transformarà la ciutat i que serà únic a Catalunya per la mida màxima que podran tenir les parcel·les, fins a 100 ha, i per la possibilitat d’adaptar les dimensions a les necessitats de les empreses. En paral·lel, ja ha començat la seva comercialització per tal de facilitar la implantació de firmes al més aviat possible. La previsió d’inici dels treballs és durant la primavera del 2023. 

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta