La Paeria traurà a concurs instal·lar plaques solars en finques i teulades d’edificis públics

J.MARTÍ/S.ESPÍN
24-10-2019
  • La Paeria traurà a concurs instal·lar plaques solars en finques i teulades d’edificis públics
  • La Paeria traurà a concurs instal·lar plaques solars en finques i teulades d’edificis públics

La Paeria traurà a concurs a partir del primer trimestre de l’any que ve la instal·lació en règim de concessió de plaques fotovoltaiques en terrenys i en teulades d’edificis municipals. Així ho va anunciar ahir el tinent d’alcalde d’Habitatges i Transició Ecològica, Sergi Talamonte, després de mantenir una reunió amb representants d’onze empreses d’aquest sector en el marc de Municipàlia. “Hi ha moltes oportunitats d’inversió privada i l’ajuntament facilitarà al màxim la instal·lació de plaques fotovoltaiques”, va afirmar. Tot seguit, va assegurar que “agilitzarem tot el possible els tràmits burocràtics tant per als privats que vulguin fer instal·lacions per a autoconsum com per a les empreses”.

Talamonte va dir que la concessió d’espais municipals preveu tres models: terrenys de petites dimensions per a autoconsum, finques de més de tres hectàrees per a gran producció –va especificar que tres hectàrees és la superfície mínima necessària perquè puguin ser rendibles– i les teulades. En aquest últim cas, va assenyalar que aquest tipus d’instal·lacions són rendibles, tant les més petites per a autoconsum com les més grans, que permeten produir energia per a la seua distribució. El tinent d’alcalde va indicar que la Paeria no està en disposició d’assumir el cost d’aquest tipus d’instal·lacions a causa de la seua mala situació econòmica, i per això facilitarà la inversió privada en espais públics. També va detallar que a la reunió d’ahir van participar tant petites empreses privades com distribuïdores.

El govern tripartit de la Paeria té l’objectiu de convertir Lleida en “la capital solar de Catalunya”. Per a aquesta fita, pretén que durant aquest mandat hi hagi plaques fotovoltaiques en espais municipals que generin 32 megawatts, la qual cosa representaria una inversió d’uns 22 milions i una superfície de 48 hectàrees.

Critiquen la proliferació de goteres, els danys als productes i algun es planteja no tornar

Municipàlia va patir també les conseqüències del temporal que va escombrar Lleida dimarts i un bon nombre d’expositors es van veure afectats o directament inundats.

El pàrquing de terra al costat del pont de Príncep de Viana semblava a mig matí una piscina i el recinte firal estava ple de bassals, i les zones de terra, enfangades. Els expositors afectats veuen falta de superfície coberta al recinte i consideren que les instal·lacions són deficients, fins al punt que alguna de les empreses va indicar que fins i tot es planteja no tornar a la pròxima edició de Municipàlia, si no milloren les infraestructures.

Dimarts en alguns estands ubicats sota una de les marquesines van haver d’utilitzar bombes per buidar aigua i les goteres van proliferar, igual que al Palau de Vidre. Un expositor va afirmar que van estar gairebé dos hores sense electricitat. “Va ser un dia perdut”, va indicar un altre. “Hi havia tantes goteres que la gent que passava pel passadís ni es parava als estands”, va explicar, i va afegir que l’aigua va fer malbé alguns dels articles. “Les instal·lacions són vellíssimes i exposar aquí no és barat, per després estar en aquestes condicions”, va dir. Altres expositors van destacar també que l’aigua le els va afectar les instal·lacions, com pantalles de televisors, i van apuntar que els operaris “no donaven l’abast a tapar goteres”.

“Fa anys que venim i les instal·lacions no evolucionen”, va destacar una altra expositora. Un altre va indicar que fins i tot van oferir als responsables de la fira pavimentar d’urgència amb un producte especial una zona de terra que s’entollava, però asseguren que la seua proposta no va ser acceptada.

Així mateix, el cartell amb el nom de l’empresa d’un estand situat a l’exterior es va desplomar per les pluges. No obstant, un expositor de maquinària va assegurar que al seu sector necessiten estar a l’exterior, de manera que sempre estan exposats a les inclemències meteorològiques.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Creus que s'hauria de fer un confinament més estricte al territori lleidatà?