La ‘Passió’ de Cervera es reinventa

X. SANTESMASSES
Publicat: 
25-03-2019
Actualitzat: 25-03-2019 10:38
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La ‘Passió’ de Cervera es reinventa
  • La ‘Passió’ de Cervera es reinventa
  • La ‘Passió’ de Cervera es reinventa

La Passió de Cervera ha tret pes a l’entramat d’aquesta obra de gairebé 4 hores de durada. Ha rebaixat el regust tradicional i històric del muntatge, brindant-li un llenguatge més assequible, actual i àgil. Així, ara Maria Magdalena intenta seduir Jesús, o al baptisme el paper de Jesús no és el del protagonista, sinó que només és un més entre els que aquell dia van estar amb Joan Baptista. El patronat assumeix així una obra més pròxima que no afronta de forma solemne els grans problemes de la humanitat sinó que conviu a flor de pell en el dia a dia de gent normal. Potser els dolents no són tan dolents, ni els bons tampoc són els millors.

La renovada Passió es fa assequible a un espectador que busca entreteniment a través de la història. Segons el president del patronat, Xavier Cañabate, era un canvi ja anunciat des de fa algunes edicions i que ara s’ha treballat. Amb nova escenografia com la que obre l’obra dedicada al baptisme. O el quadre de la barca sense el barroc decorat de les ones de cartró pedra. Jesús es troba amb uns nens menys obedients, més frescos i deslligats de rituals, i una Maria Magdalena que és una dona amb problemes reals amb qui pots sentir-te identificat.

Han tret solemnitat a les escenes bíbliques per fer una obra més àgil i actual

El nou muntatge porta la firma de Gemma Pala, amb el segell sempre estimat a Cervera de la historiadora Maria Teresa Salat. Altres coses que xoquen de forma agradable és el fet que els actors ja no són tots fills que van aprendre el paper dels seus pares sinó gent que estudia teatre i arriben des de Guissona o Tàrrega, o el mateix Jesús, que des de fa dos anys és originari de l’Espluga de Francolí. Encara que, entre els 250 participants, en queden molts que la porten interioritzada. Joan Ninot, que en el seu dia va fer el paper de Jesucrist, ara es renova en el paper de Judes.

Des de fa uns anys, a l’acabar l’obra els actors obren l’escena al públic. Un moment emotiu que actors i participants agraeixen.

Una aposta important per la música en directe

A Cervera la música no és un tema menor, i en anys anteriors el pianista i compositor Jordi Castellà ja va fer molts arranjaments per escapar-se dels temes de bandes triomfalistes que presidien l’obra a la dècada dels anys 70. Eren temes a to amb el moment històric com els de moltes pel·lícules de l’època que van aparcar la música original del mestre Quintana. Ara cada any es presenten noves propostes en directe. Va començar la coral Lacetània introduint el Misericordi a l’escena del Calvari. A aquesta proposta l’han seguit dos actuacions solistes d’una soprano que canta a la Verge quan li anuncien que crucificaran el seu fill, i després, quan és al costat del cos del seu fill ajagut. A la primera escenificació de la temporada, la Passió va aconseguir uns 200 espectadors en el que acostuma a ser l’assaig general. L’objectiu és, segons Xavier Cañabate, arribar als 3.000 de l’edició anterior. Així, per a les properes setmanes ja s’ha aconseguit unes 500 reserves per sessió. La temporada presenta un total de 6 escenificacions els dies 24 i 31 de març i el 7, 13, 19 i 27 d’abril. Comença a les 10 del matí i finalitza a les 2 del migdia. La Passió de Cervera és la més antiga d’Europa. Enguany se celebren els seus 540 anys.

Comparteix

També t'interessarà