La Passió de Cervera homenatja els germans Salvador

X. SANTESMASSES
04-02-2018
  • La Passió de Cervera homenatja els germans Salvador

Cervera va acollir ahir el pregó de la Passió a càrrec de Joan Salvador, continuador del projecte escenogràfic dels Germans Salvador. Per presentar-lo, el president del patronat de la Passió, Xavier Cañabate, va llegir la dedicatòria del llibre de la Passió que va deixar el pare de Joan Salvador fa unes dècades: “En record d’un dels treballs que em va fer més feliç a la meua vida.” No és poc, ja que ho va dir el que va ser en el seu temps un dels màxims exponents de l’escenografia catalana, amb obres al MACBA, al Liceu, al Molino i al Teatre Lliure, així com també als Pastorets de Calaf.

Els germans Salvador, Joan i Josep, van fer el 1957, fa 60 anys, els decorats de La Passió quan s’escenificava al Casal, i després els van adaptar l’any 1966 per al Gran Teatre. Són més de cinquanta dissenys en paper, tela i poliuretà. Ahir, el fill de Joan Salvador va explicar, parlant de la seua obra i de la del seu pare a Cervera, que “per sobre de les relacions comercials, hi ha una part important de les coses que no es poden pagar amb diners”.

La Passió celebra la seva 541a edició

La Passió va presentar ahir la temporada a la sala de plens de la Paeria. Un projecte que estrena una direcció a vuit mans que, segons Cañabate, té com a objectiu la projecció d’un dels pilars del patrimoni artístic de la ciutat. L’obra arriba aquest any a la 541a edició i ahir a la sala era present l’actor més veterà, Jaume Morell.

Té 91 anys i en fa 72 que treballa de manera altruista en el muntatge. Ara el seu paper dura poc més de dos minuts, a l’escena del Sanedrí, quan es posa a debat què es farà amb les trenta monedes de plata que Judes va tornar abans de penjar-se. Morell, que a més és cosí germà de l’historiador i polític de Cervera Josep Benet, mira amb orgull com es manté aquesta tradició i admet que “és una de les coses que m’ha fet més il·lusió de la meua vida”.

La Passió de Cervera s’escenificarà aquest any en sis jornades: els dies 18, 24 i 30 del mes de març i els dies 8, 15 i 21 d’abril.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta