La Plataforma Lleida contra la MAT denuncia el caos i l’impacte dels projectes de renovables al territori

REDACCIÓ / Arnau Coma
Publicat: 
10-01-2025
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La Plataforma Lleida contra la MAT denuncia el caos i l’impacte dels projectes de renovables al territori
    Peu de foto: 
    Imatge d'una manifestació contra la MAT ©Anna Berga

Des de la Plataforma Lleida contra la MAT, han tornat a denunciar el desplegament massiu i descontrolat de projectes de renovables, que consideren un atropellament al territori i a les seves comunitats. L’entitat critica que les administracions, lluny de regular aquest procés, estan afavorint l’execució de projectes amb un fort impacte ambiental i social, sovint sota l’argument d’un suposat “interès públic”.

Segons la Plataforma, les grans empreses que lideren aquests projectes estan més interessades a vendre drets d’emissió que a produir energia renovable de forma efectiva. Això provoca una pèrdua de sòl agrícola productiu, que afecta directament l’autonomia alimentària, mentre es deixa al sector agroalimentari local en desavantatge davant d'importacions amb controls més laxes, com les del MERCOSUR.

Línies d’alta tensió i afectacions al territori

El desplegament de grans línies d’alta tensió (MAT), sovint gestionades per empreses privades com REE (Redeia), també és motiu de controvèrsia. Aquestes infraestructures travessen pobles, barris i zones rurals, amb afectacions greus per a famílies que es veuen obligades a conviure amb línies properes als seus habitatges. La Plataforma denuncia que es mantenen normatives obsoletes, com les que provenen de l’època franquista, que permeten aquests traçats sense consideració per la salut pública.

Un exemple recent és el projecte Sigfrida, que vol connectar parcs a Aragó amb un punt de connexió a l’Espluga de Francolí, afectant termes municipals com Alcarràs, Juneda, Lleida, les Borges Blanques, i molts altres, amb conseqüències greus especialment per a l’Horta de Lleida.

La manca de compromís polític

La Plataforma lamenta la passivitat de les administracions, com la Generalitat o la Paeria, que sovint argumenten que ja és “massa tard” per desafectar habitatges del traçat dels projectes. Un exemple destacat és la recent autorització de la llicència urbanística de Rascon Solar (Solaria) per a una línia elèctrica que travessa Lleida. Això contrasta amb la declaració institucional de la Paeria, motivada per la moció de la Federació d’Associacions de Veïns de Lleida, que demana establir normatives que defineixin una distància mínima de seguretat per als habitatges afectats.

A més, REE impulsa altres línies com la Mangraners-Begues o la Peñalba-Mangraners, que incompleixen les normatives municipals que obliguen al soterrament i al pas seguint infraestructures existents.

Crida a la mobilització ciutadana

La Plataforma fa una crida a la implicació ciutadana per protegir el patrimoni, la sobirania alimentària i la salut de les persones. Exigeixen que les administracions i els polítics actuïn amb més fermesa per defensar els interessos dels ciutadans, i no els dels grans interessos econòmics que s’amaguen darrere d’aquests projectes.

Segons la Plataforma, només amb una mobilització activa i la implementació de normatives més estrictes es podrà garantir un model energètic sostenible, que no sacrifiqui la qualitat de vida ni el futur del territori.

Comparteix

També t'interessarà