La pluja es podrà preveure a hora vista amb aquest nou producte del Servei Meteorològic

ACN
Publicat: 
11-10-2022
Actualitzat: 11-10-2022 1:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La pluja es podrà preveure a hora vista amb aquest nou producte del Servei Meteorològic
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha anunciat aquest dilluns la incorporació d’un nou producte web que té com a objectiu mostrar la predicció de precipitació a una hora vista generada a partir de les darreres imatges procedents de la Xarxa de Radars Meteorològics (XRAD). Aquest nou servei, que s’anomena ‘Advecció radar’, es pot consultar a partir d’ara al web de l’SMC. La metodologia d’advecció implementada es basa en l’obtenció d’un camp de moviment de la precipitació a partir de les tres darreres imatges disponibles de radar. Llavors, s’extrapola l’última imatge mitjançant aquest camp de moviment a una hora vista.

Aquesta predicció, com totes, té un cert grau d’incertesa que està bàsicament relacionada amb canvis en el desplaçament de les àrees de precipitació i en els processos de creixement i decreixement de la intensitat de precipitació. La metodologia emprada permet tenir en compte part d’aquesta incertesa, i això es fa generant diferents prediccions a partir de la introducció de petits canvis en la intensitat de precipitació. El producte final s’aconsegueix a partir de la combinació de totes elles. 

Aquest producte no oferirà una bona predicció en cas d’algunes tempestes que tenen moviments anòmals o autònoms, així com les que es poden quedar encallades en un mateix punt a causa de condicions locals. 

El producte d’advecció radar s’actualitza cada sis minuts amb l’entrada d’una nova imatge de radar. La seva resolució temporal és també de sis minuts i té un horitzó de pronòstic d’una hora, és a dir, cada 6 minuts s’actualitzaran 10 noves imatges de predicció.

Comparteix

També t'interessarà