La Presbícia: la visió i el pas del temps

REDACCIÓ
28-07-2022
 • La Presbícia: la visió i el pas del temps
  Peu de foto: 
  Imatge d'arxiu

Has d'allunyar el paper cada vegada que vols llegir unes línies? Et ballen i es tornen borroses les línies? Pot ser que tinguis presbícia, o més comunament coneguda com a vista cansada. És un defecte refractiu a conseqüència de la pèrdua d'elasticitat del cristal·lí, la lent natural de l'ull. Aquest defecte ocular acostuma a donar-se generalment a partir dels 40 - 45 anys, ja que la vista cansada va directament relacionada amb el pas dels anys, motiu pel qual rep el nom de presbícia, provinent del grec, que significa "ull vell".

El cristal·lí té la capacitat d'enfocar els objectes en funció de la distància a què es troben, podríem dir que actua com el "zoom" d'una càmera fotogràfica. Aquest, es troba darrere de l'iris i durant la joventut és flexible i canvia de forma fàcilment, permetent enfocar objectes llunyans i propers.

Amb l'arribada de l'etapa adulta, es torna més rígid i ja no pot enfocar amb la mateixa facilitat, com a conseqüència, perdem nitidesa en la visió de prop. Així doncs, poden sorgir dificultats per llegir, o fer altres tasques que requereixen veure-hi de prop.

Des de l'Institut Lleida d’Oftalmologia (ILO), ens n'expliquen quins són els símptomes per detectar-ho, els dos tipus de tractaments per fer front a la presbícia i tot el que hem de prevenir quant a la nostra salut ocular arribada a l'etapa adulta.

Símptomes

 • Dificultat per enfocar objectes propers i, per tant, necessitat d'allunyar els objectes per veure'ls millor.
 • Mal de cap a causa de fixar la vista de prop durant molt temps, com ara en un llibre o en la pantalla de l'ordinador.
 • Sensació, a l'hora de llegir, que el text balla o les lletres estan borroses.
 • Fatiga visual.
 • Ull sec, enrogiment, llagrimeig, sensació de cos estrany o sorra als ulls.

Tractament

Aquest defecte ocular no es pot curar, però es pot compensar amb l'ús d'ulleres, lents de contacte progressives o cirurgia.

En el cas de voler utilitzar ulleres n'hi ha tres tipus, en funció de les necessitats de cada pacient:

 • Bifocal: graduació per corregir la visió de lluny i de prop.
 • Trifocal: enfocament de lluny, de mitja distància i de prop.
 • Progressiva: la part superior del cristall serveix per a la visió de lluny; la inferior, per a la de prop; i la central té una graduació progressiva que abasta totes les distàncies.

Pel que fa a la cirurgia, normalment s'utilitza quan la presbícia va associada a cataractes, miopia o hipermetropia.

Hi ha diversos tipus de cirurgia: el tractament amb làser, la implantació de lents intracorneals i les lents intraoculars. Aquestes darreres poden ser de diversos tipus en funció de les necessitats de cada pacient i totes ofereixen els resultats més efectius.

 • Les lents intraoculars monofocals substitueixen el cristal·lí. El càlcul diòptric es fa per corregir la monovisió (un ull s'especialitza en la visió de prop i l'altre, en la de lluny).
 • Les lents acomodatives, amb moviment anteroposterior, pretenen aconseguir una bona visió en totes les distàncies. Els resultats són variables i depenen molt de les característiques de l'ull.
 • Les lents multifocals tenen un disseny òptic semblant al de les ulleres progressives i són, al costat de la monovisió, la tècnica més emprada actualment per a la correcció quirúrgica de la presbícia.

Per determinar el tractament o la cirurgia més adequats, és molt important consultar amb el teu oftalmòleg per tal de fer un estudi personalitzat, i detectar també, altres factors clau com la professió o les preferències personals.

Prevenció

Com que és un problema associat a l'envelliment de l'ull, la presbícia no es pot prevenir, però sí que és crucial revisar periòdicament la visió a partir dels 40 anys, l'etapa en què poden començar a aparèixer malalties oculars relacionades amb l'edat.


Institut de Lleida d’Oftalmologia (ILO)

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta