La presència del SARS-CoV-2 és més alta als passadissos dels hospitals

ACN
13-10-2021
  • La presència del SARS-CoV-2 és més alta als passadissos dels hospitals
    Peu de foto: 
    Dos sanitaris en una UCI Covid de l'Hospital del Mar (Foto ACN)

L'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDAEA) del CSIC i l'Hospital Universitari Son Espases de Mallorca han posat en marxa una nova tecnologia que permet detectar la transmissió de la covid en l'aire dels hospitals. Aquesta nova tecnologia ha permès comprovar que l'aire dels passadissos pot tenir més concentració de virus que les pròpies habitacions dels pacients amb covid-19. Això es deu al fet que les habitacions tenen un sistema de ventilació individual, mentre que els passadissos tenen un de sol cada quatre habitacions. Els resultats de l'estudi podrien servir per revisar els sistemes de ventilació dels hospitals, millorar la qualitat del seu aire i prevenir la infecció del personal sanitari.

La nova tecnologia consisteix en col·locar els filtres d'aire en passadissos, habitacions i altres estances per analitzar el material genètic del virus de forma sistemàtica. La investigació duta a terme mostra precisament la major presència de material genètic del virus als passadissos adjacents a les habitacions de pacients amb covid-19, i no en les habitacions en si. Per tant, hi ha una transferència de virus des de les habitacions cap als passadissos.

L'investigador de l'IDAEA-CSIC Joan Grimalt ha destacat la importància dels resultats ja que ha reconegut que es prenen moltes precaucions per entrar a les habitacions però menys per estar als passadissos.

En el treball, els investigadors van mesurar la concentració d'ARN del SARS-CoV-2 a través d'una filtració d'aire en diferents localitzacions del centre hospitalari. Posteriorment van fer la quantificació mitjançant PCR.

Els investigadors asseguren que els resultats obtinguts són extrapolables a altres centres. Així, Grimalt ha apuntat que caldria fer una supervisió de la quantitat d'ARN del virus que hi ha en l'aire de cada hospital i si el resultat és positiu, canviar el sistema de ventilació de tal manera que s'adaptés a les particularitats de cada centre.

Els resultats de l'estudi s'han publicat al a revista 'Environmental Research'.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Recuperaries la salutació amb dos petons?