La Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran incorpora 140 persones al seu Pla de Salut

REDACCIÓ
Publicat: 
01-06-2022
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran incorpora 140 persones al seu Pla de Salut
    Peu de foto: 
    Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran i Regió Sanitària Lleida

Amb la voluntat d’aterrar al territori el Pla de Salut de Catalunya 2021-2025 aprovat al desembre, la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran ha organitzat tres sessions participatives per donar veu a professionals i ciutadania en les accions prioritàries que caldrà implementar en els propers anys en matèria de salut a la regió.

La fase de participació del pla s’ha vehiculat per mitjà de 2 sessions amb un centenar de professionals, i una tercera amb una trentena de representants de la societat civil, que han servit per recollir aportacions per acabar de confeccionar el Pla de Salut de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran per al període 2021-2025. S’hi ha convidat a participar professionals de totes les entitats de salut de la regió; membres d’associacions de malalts, de consumidors i d’empresaris; col·legis professionals del sector; món local (ajuntaments, consells comarcals i diputació); entitats de foment del territori; ONG i altres departaments de la Generalitat de Catalunya relacionals amb el Departament de Salut.

El Pla de salut regional és la versió territorial del Pla de salut de Catalunya 2021-2025 aprovat al desembre, que es l’instrument i marc de referència per a totes les actuacions públiques en matèria de salut dins l’àmbit de la Generalitat. El document territorial aprofundeix en les prioritats que s’impulsaran a l’Alt Pirineu i Aran i ha d’encarar el repte de millorar els resultats en salut i benestar de la població, tot adoptant una visió més àmplia del concepte de salut i avançant en la transformació del sistema.

En una primera fase anterior, per tal de treballar el pla adaptant-lo al territori i definir-ne les accions concretes, es va constituir un grup nuclear de 17 professionals del CatSalut i de l’Agència de Salut Pública de la regió. Actualment, el pla es troba en fase de revisió i un cop aprovat, al juliol, es difondrà de forma amplia.

Pla de salut 2021-2025

El nou Pla de salut 2021-2025 s’ha elaborat partint de tres elements: l’informe Retrospectiva de trenta anys de planificació sanitària a Catalunya: El motor de transformació del sistema de Salut de l’OMS; el Pla de Govern de la Generalitat i la situació provocada, a tots nivells, per la pandèmia de la Covid-19. És per això que el nou document recupera una visió més estratègica i es compromet amb el marc estratègic dels objectius per al desenvolupament sostenible (ODS) de l’ONU, objectius alineats amb el Pla nacional per a l’Agenda 2030 i Programa Horitzó Europa 2021-2027.

Té com a base un concepte de salut més ampli, que va més enllà de l’absència de malaltia i que és el resultat de la relació entre les persones i l’entorn físic i social. Per això, també compta amb uns principis ètics que el caracteritzen, com ara el respecte per les persones, la justícia social i equitat, la cura de les persones i l’entorn, i l’eficiència i sostenibilitat.

Es tracta d’un document estratègic que pretén actuar com la brúixola del sistema de salut establint els objectius necessaris per a la seva millora. L’elaboració del Pla ha estat participada pels professionals sanitaris, diferents agents socials i interdepartamentals, que han aportat diversitat, han permès marcar les línies mestres i alinear i donar coherència a totes les intervencions per a la salut. El Pla s’ha confeccionat com una eina de treball en la qual es proposen reptes transversals a superar relacionats amb diferents problemes de salut o malalties.

Per dur a terme aquest nou plantejament, el document s’articula sobre quatre grans estratègies sorgides de les prioritats detectades tant en la salut poblacional com en el mateix sistema de salut. Les quatre estratègies, dins les quals es desenvoluparan diversos eixos d’actuació, se centren en la igualtat d’oportunitats en salut al llarg de la vida, els entorns saludables, la integració de l’atenció a la salut i les palanques de canvi transversals i transformadors.

Comparteix

També t'interessarà