La Regió Sanitària Lleida crea una comissió per abordar els casos de violència masclista en l'àmbit sanitari

REDACCIÓ
Publicat: 
18-02-2023
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La Regió Sanitària Lleida crea una comissió per abordar els casos de violència masclista en l'àmbit sanitari
    Peu de foto: 
    Departament de Salut

Amb l’objectiu de donar una resposta coordinada, ràpida i integrada als casos de violència sexual detectats des dels serveis de salut, la Regió Sanitària Lleida ha constituït una comissió, formada per referents de totes les entitats que presten atenció sanitària al territori. Aquest grup treballarà en xarxa amb la resta d’agents implicats en l’abordatge de violència masclista al territori i se centrarà de forma especial a evitar la victimització secundària derivada dels processos penals als quals s’han de sotmetre les persones que han patit violència de gènere o abús sexual.

La creació d’aquesta comissió respon a la voluntat del Departament de Salut, recollida al seu Pla de Salut 2021-2025, d’incrementar la detecció i millorar l’acompanyament per a la recuperació de les dones en situació de violència masclista i dels seus fills des del sistema de salut, incorporant-hi el treball en xarxa i comunitari. En aquest sentit, la comissió vetllarà per la creació de circuits de coordinació de totes les unitats d’atenció per a un abordatge multidisciplinari de la violència masclista.

El nou òrgan també haurà de garantir la formació continuada dels i les professionals a fid’augmentar les seves capacitats per detectar, atendre i seguir els casos de violència masclista. Aquesta formació serà clau per al desplegament al territori del Protocol de detecció de dones en situació de violència i d’homes potencialment agressors dins del Programa d’atenció a la violència masclista de la Xarxa d’Atenció a les Drogodependències (XAD). El grup treballarà, a més, per la promoció de les accions encaminades a eradicar la violència de gènere i millorar la salut afectiva, sexual i reproductiva de les dones.

La comissió està integrada per representants de les diferents línies assistencials, és a dir, hospitalària, primària, intermèdia, urgent, salut mental i addiccions, i especialitzada, i compta amb representants del Servei Català de la Salut, l’Agència de Salut Pública de Catalunya, Hospital Universitari Arnau de Vilanova (ICS), Atenció Primària Lleida (ICS), Hospital Universitari Santa Maria (GSS), Clínica Mi NovaAliança, Hestia Balaguer, Centre sociosanitari Jaume Nadal Meroles, Centre sociosanitari Terraferma, Hospital Sant Joan de Déu Terres de Lleida, Sant Joan de Déu Terres de Lleida-Centre d'Almacelles, Sistema d'Emergències Mèdiques, Sistemes renals i Fundació Esclerosi Múltiple.

Un camí de llarg recorregut

El Departament de Salut, per mitjà de la Regió Sanitària Lleida, forma part des de 2010 de la Taula institucional per a l’eradicació de les violències masclistes a Lleida. Es tracta del màxim òrgan de representació i decisió en la lluita contra la violència masclista al territori i té l’objectiu de millorar la resposta a les dones que  travessen aquestes situacions i els seus fills i filles, i l’optimització de recursos. Està integrada per la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Lleida, els consells comarcals de la plana de Lleida, l’Ajuntament de Lleida, la Fiscalia i l’Audiència Provincial de Lleida, el Col·legi d’Advocats de Lleida, el Col·legi de Periodistes de la demarcació a Lleida, la divisió de Lleida de l’Institut de Medicina Legal i l’Assemblea Territorial de Dones del Camp de Lleida.

Tot plegat, ha de facilitar el desplegament de la Llei 17/2020, del 22 de desembre, de modificació de la Llei 5/2008, del dret de les dones a eradicar la violència masclista, per abordar des del sistema de salut les noves formes de violència masclista incorporades (institucional, obstètrica o digital), tant en l’àmbit públic com en el privat, mitjançant la definició d’accions específiques i necessàries per abordar-les.

Comparteix

També t'interessarà