La revista cultural ‘La Peixera’ s’integra a l’Associació Vall del Corb amb una gran descoberta

REDACCIÓ
Publicat: 
08-12-2021
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La revista cultural ‘La Peixera’ s’integra a l’Associació Vall del Corb amb una gran descoberta

Nascuda a Nalec just ara fa un any, la revista cultural ‘La Peixera’ va sorgir de l’interès de poder publicar articles que trobessin les sinergies i enllaços comuns entre els més de trenta pobles que conformen la Vall del riu Corb. Coincidint en interessos i en aquesta visió de conjunt, aquest passat mes d’octubre, l’Associació Vall del Corb va proposar poder incloure-la dins de la seva web i augmentar-ne així la difusió a la totalitat de localitats de la Vall, tant en la seva web com als seus socis i sòcies.

Aquest proper dissabte 11 de desembre, al cafè de Nalec, es farà la presentació oficial de la revista coincidint amb una espectacular descoberta que, arran d’una investigació per a la revista, el crític cinematogràfic Pep Armengol ha fet a la Vall i que apareixerà en forma d’article al número de gener.

Es tracta d’una troballa excepcional i de la qual només en quedava potser el record d’alguns pocs veïns que sabien de la seva existència. L’exhaustiva recerca d’Armengol per a ‘La Peixera’ ha fet tornar a la llum tres projectors de cinema (un d’ells de cinema mut) que havien quedat oblidats des que es van fer servir, ja fa molts anys, com a darrers testimonis de les sales de cinema a la Vall del Corb. 

Al llarg de mesos d'investigació en arxius i ajuntaments i, sobretot, gràcies a converses amb diferents persones sovint vinculades a la propietat de cinemes, a la feina de projeccionistes,  a l'organització de les sales i la programació, així com al transport de les bobines entre passi i passi entre pobles que compartien cartellera; han fet que sortissin a la llum quantitat d'anècdotes d'entranyable humanitat, tendresa i també d'humor que afloren en investigar la influència del cinema com l'art per antonomàsia del segle XX i els seus efectes en les successives generacions que van créixer amb ell.

Al text de l’article, es troben referències a l'arribada del cinema al Corb i el seu impacte en els pobles de la vall com un invent innovador, barreja de diferents arts, pensat per a donar entreteniment a les masses sense distinció de classes, cosa que va afavorir la seva ràpida expansió per tot arreu i, en certa manera, que la població estable i amb menys capacitat per a viatjar tingués progressivament accés a descobrir el món que l'envoltava, altres gents i altres cultures.

Posteriorment i, un cop acabada la presentació, es farà la visita guiada per Nalec ‘5 places’ a càrrec d’en Guillem Valmaña, basada en el seu article a La Peixera (número 3) i un tast de productes de la Vall. A la ruta, en Guillem anirà descobrint la transformació del poble des dels seus inicis com a un simple castell de defensa fins a la vila actual, tot recorrent la creació de noves places com a centres de trobada que els temps i societat anaven determinant. Us advertim que no totes aquestes ‘places’ les trobareu fàcilment....!

‘La Peixera’

A la revista s’hi poden trobar articles sobre la història de la Vall, temes socials, els seus paisatges, la petjada humana sobre la vall i la diversitat i riquesa que envolta a tots els pobles que en formen part, sempre cercant els punts de trobada que facin que els lectors de la Vall s’hi trobin reflectits d’alguna manera.

Temes com el vestuari a la vall durant els segles XVIII i XIX, el tancament de la Portella i el què representa la pèrdua d’espais de trobada comuns, les conseqüències fiscals de la guerra de successió a la Vall o un article sobre les dones del Corb són reflectits en aquest darrer exemplar de ‘La Peixera’ de l’octubre.

En els quatre números apareguts fins ara, podreu trobar articles signats pel periodista i escriptor Lluís Foix, pel doctor en història de la UB Valentí Gual, pel físic i meteoròleg del Servei Meteorològic de Catalunya en Jordi Crúz, per la restauradora i química Cristina Balaguer, pel Dr. Pep Capdevila, un conte del periodista i escriptor Xavier Vidal o articles de la Minerva Sellés, Guillem Valmaña, Leonor Costa, la guionista Núria Bonet o el periodista Albert Barba.

Comparteix

També t'interessarà