La robòtica demostra bons resultats en la cirurgia de càncer de coll uterí

REDACCIÓ
Publicat: 
08-03-2022
Actualitzat: 08-03-2022 1:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La robòtica demostra bons resultats en la cirurgia de càncer de coll uterí

La gran majoria de les infeccions pel virus del papil·loma humà no causen cap problema de salut, però en el cos de les dones que no poden combatre’n la infecció viral, el VPH causa el càncer de cèrvix o de coll uterí. De fet, cada any se’n diagnostiquen uns 2.000 casos a l’Estat i a nivell mundial representa la quarta causa de mort per tumors malignes en dones.

Una de les opcions per al tractament d’aquest càncer ginecològic en fase inicial és la histerectomia radical. Per tal de recollir evidència, s’han recollit les dades de 239 histerectomies radicals robòtiques dutes a terme a la península entre 2009 i 2018 amb el sistema Da Vinci, en un únic registre nacional, que manté el grup de recerca ROBOCER.

El Dr. Jordi Ponce, responsable de la línia d’innovació de cirurgia i robòtica de l’IDIBELL i cap del Servei de Ginecologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB), ha liderat aquest grup multicèntric que ha comptat amb la participació d’equips dels hospitals terciaris de l’Estat: Hospital Vall d’Hebron, Hospital Universitari Virgen del Rocío (Sevilla), Hospital Clínico San Carlos (Madrid) i Hospital Universitari de Basurto (Bilbao), entre d’altres.

Evidència a partir d’una dècada de registres

De l’estudi de les dades registrades per ROBOCER, n’han resultat dos articles publicats a la revista Cancers.

En el primer article, de novembre de 2020, es determinen els factors de recurrència del càncer de cèrvix després de la cirurgia quirúrgica, que representen poc menys del 10% dels casos: tumors de grau 2 i 3, amb una mida superior a 20 mm, de tipus adenocarcinoma, entre altres trets en comú que tenen a veure amb proves diagnòstiques.

Aquest febrer de 2022 s’ha publicat el segon article del grup a Cancers, enfocat en identificar els factors que influeixen en els resultats oncològics segons la diferent pràctica clínica entre centres hospitalaris.

Com a conclusió, els hospitals amb millors resultats oncològics s’associen als que tenen un volum més alt de cirurgies robòtiques, però també a un major nombre de proves preoperatòries, biòpsies del gangli sentinella i major participació en assajos clínics. De fet, l’HUB és el centre hospitalari que més histerectomies amb robot duu a terme a l’Estat i ha aportat un gran nombre de casos al registre nacional.

En paral·lel, també s’ha complert l’objectiu d’auditar els resultats oncològics i quirúrgics de les histerectomies radicals amb robot. Precisament, el grup ha pogut determinar que, en el nostre medi, l’ús de la cirurgia robòtica permet superar els exigents objectius de qualitat proposats per la Societat Europea de Ginecologia Oncològica (ESGO).

“La cirurgia robòtica s’ha consolidat com un estàndard i una forma més acurada d’operar, en comparació a altres procediments com la laparoscòpia i, per descomptat, que la tradicional via oberta”, valora el Dr. Ponce, que afegeix: “l’estudi del registre nacional ROBOCER posa de manifest els bons resultats per al maneig del càncer de coll uterí. Ara esperem aviat poder extreure conclusions del registre ROBOEND de dades sobre les cirurgies robòtiques dels darrers cinc anys per al tractament del càncer d’endometri a Espanya i Portugal”.

La recent incorporació d’un tercer robot Da Vinci al bloc quirúrgic de l’HUB farà possible l’increment encara major de l’activitat robòtica en Ginecologia al nostre centre.

A més, el Servei de Ginecologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge ha estat reacreditat per l’ESGO com a centre d’excel·lència, formador de la subespecialitat europea de Ginecologia Oncològica en un rigorós programa de fellows amb títol reconegut arreu d’Europa.

Comparteix

També t'interessarà