La Seu Vella, a examen

SEGREcom
Publicat: 
15-10-2015
Actualitzat: 15-10-2015 9:18
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La Seu Vella, a examen

Combinar els valors de la Seu Vella amb l'arquitectura paisatgística del seu entorn o vincular-la amb Lleida com a ciutat intel·ligent, creativa o artística. Són algunes de les aportacions que van suggerir ahir experts com Patricia O'Donnell, membre d'ICOMOS i presidenta de la Federació Internacional d'Arquitectes Paisatgistes-Comitè Paisatges Culturals (IFLA CLC), o Michael Turner, titular de la Càtedra Unesco en Disseny Urbà. Ells integren l'equip que entre ahir i avui protagonitza la trobada científica Paisatge Urbà Històric: Entre el Patrimoni Urbà i el Paisatge Cultural, que té lloc a la Seu Vella i les conclusions de la qual hauran d'ajudar a millorar el dossier de la candidatura, en què es primarà la relació del monument amb el paisatge urbà, històric i cultural de la ciutat. O'Donnell, que visitava la Seu per primera vegada (com la majoria de la resta d'experts), la va qualificar d'"impressionant".

Això sí, la monumentalitat no és en absolut garantia d'èxit per aconseguir la declaració, com recordava Mónica Luengo, presidenta del Comitè Científic Internacional en Paisatges Culturals ICOMOS-IFLA, "i menys a Espanya, un dels països amb més béns declarats Patrimoni Mundial". D'aquí el debat sobre el paisatge urbà històric, una categoria que en les últimes edicions interessa molt la Unesco. En aquest sentit, O'Donnell va recordar que "el paisatge parla de la ciutat, de la seua cultura i amb ell s'entenen les diferents etapes socials". La trobada va començar amb un acte previ al Campus de Cappont de la UdL, amb la intervenció de Turner i O'Donnell, presentat per Luengo. Posteriorment, els convidats es van traslladar a la Seu Vella, on l'alcalde, Àngel Ros, el delegat dels serveis territorials de Cultura, Josep Borrell, i el director del Consorci del Turó, Pep Tort, els van donar la benvinguda, cosa després de la qual van visitar el monument guiats pel director de la Càtedra Unesco de la UdL, Josep Maria Llop. La tarda va començar amb un homenatge a l'expert d'ICOMOS Ron van Oers, mort prematurament a l'abril i que estava previst que anés a la trobada. El va seguir una taula redona sobre les diferents accepcions del paisatge històric entre Patricia O'Donnell, Mike Turner, Loes Veldpaus, Mónica Luengo, Viviana Martini i José Luis Lalana. A la nit estava previst un sopar i un concert de jazz.

Paral·lelament, el president dels Amics de la Seu Vella, Joan Ramon González, va instar les institucions a fer un major esforç pressupostari per avançar en la seua conservació i restauració.

Comparteix

També t'interessarà