La UdL, la 16a al món en educació de qualitat segons el THE Impact 2023

REDACCIÓ
Publicat: 
02-06-2023
Actualitzat: 02-06-2023 9:41
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La UdL, la 16a al món en educació de qualitat segons el THE Impact 2023
    Peu de foto: 
    Una classe a la Facultat de Dret, Economia i Turisme / Foto: Jordi V. Pou

La Universitat de Lleida (UdL) és la setzena millor del món en educació de qualitat, segons el THE Impact Rankings 2023, publicat per la revista britànica Times Higher Education (THE), que reflecteix l'impacte social de les universitats en funció de l'acompliment de diferents Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides. La UdL ha presentat dades per a 5 dels 17 ODS analitzats en aquest estudi, obtenint una puntuació global de 79,4 sobre 100 (pels 75,3 de 2022). Això la fa pujar a la forquilla entre les 201-300 millors universitats d'un total de 1.591 participants, 185 més que l'any passat. Lidera aquest rànquing la Western Sydney (Austràlia), amb 99,4 punts.

"Valorem molt positivament els resultats obtinguts atès que, en conjunt, la UdL supera la mitjana en tots els ODS avaluats i en tots ha pujat la qualificació", destaca la vicerectora de Compromís Social, Igualtat i Cooperació, Núria Camps Mirabet, que posa l'accent en l'apartat d'Educació de qualitat (ODS 4), on la Universitat de Lleida ha obtingut una valoració de 82,8, amb una pujada de gairebé 6 punts respecte a l'any anterior. Això fa que sigui la quarta millor de tot l'Estat espanyol, on la millor posicionada és la Universitat de Vigo, amb una nota de 85,6.

La recerca, punt fort de la UdL segons el Ranking CYD 2023
Peu de foto: 
Un laboratori de l'ETSEAFIV / Foto: Jordi V. Pou

Aquest lloc 16 en educació al rànquing internacional és una fita que la UdL ja va aconseguir l'any 2021, però llavors amb moltes menys universitats (966 per les 1.304 actuals). "La finalitat d'aquest ODS és garantir una educació inclusiva, equitativa i de qualitat i promoure oportunitats d'aprenentatge durant tota la vida per a tothom", subratlla Camps. Aquest apartat el lidera enguany a nivell global la Kwame Nkrumah University of Science and Technology (Uganda), amb 92,3 punts.

Quant a Igualtat de gènere (ODS 5), la UdL repeteix posició, tot i l'augment de centres avaluats (de 776 a de 1.081). Segons el THE Impact 2023, és la 72a millor del món, amb 69 punts i la segona de l'Estat, empatada amb la Universitat de Jaén i només superada per la de Girona (UdG). Al capdamunt d'aquest llistat hi ha la Western Sydney University.

La novetat d'enguany respecte a la UdL és l'àmbit de Salut i benestar (ODS 3). La Universitat de Lleida ha assolit una puntuació de 73,6, que la situa a la franja 101-200 de 1.218 universitats. "És rellevant destacar que en la primera ocasió en la qual la UdL s'avalua de l'ODS 3 ha aconseguit una puntuació notable", apunta la vicerectora. A nivell mundial, lidera aquest apartat la RCSI University of Medicine and Health Sciences (Irlanda).

En l'àmbit d'Aliances per assolir objectius (ODS 17), obligatori per a totes les Universitats, és on la UdL registra la millora més gran, amb una pujada de 12 punts. Els 80,3 aconseguits la situen a la forquilla entre les 201-300 millors d'un total de 1.625 i al segon grup estatal, amb 7 centres més, com la Universitat de Barcelona (UB) o la de Salamanca. La número 1 seria la Western Sydney.

Finalment, en Reducció de desigualtats (ODS 10), la Universitat de Lleida se situa entre els llocs 101-200 d'un total de 901 centres, amb una valoració de 67,3 punts. Segons aquest rànquing, la Universitat de Lleida compartiria la quarta posició estatal amb 9 centres més - com la UdG o la Pompeu Fabra- i la líder internacional seria la RMIT University (Austràlia).

"El sentit principal de participar en un rànquing internacional com THE Impact és que contribueix a revisar-nos i a progressar en l'assoliment de l'Agenda 2030 en i des de l'àmbit universitari. Tot i que encara ens resta molta feina per fer realitat el conjunt dels ODS, aquestes dades objectives fruit d'una avaluació externa a escala mundial denoten i visibilitzen la bona feina de conjunt que s'està portant a terme en el si de la UdL i ens permeten afirmar que estem treballant en la bona direcció", conclou Núria Camps.

Comparteix

També t'interessarà