La UdL valida un sistema que permet reduir l'ús d'herbicides en un 30% mantenint-ne l'eficàcia

SEGREcom
Publicat: 
24-02-2015
Actualitzat: 24-02-2015 12:11
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La UdL valida un sistema que permet reduir l'ús d'herbicides en un 30% mantenint-ne l'eficàcia

Investigadors de la Universitat de Lleida (UdL) han validat el sistema europeu de recomanacions per a l'ús d'herbicides Crop Protection Online (CPO) per al nord-est d'Espanya, comprovant que permet reduir fins a un 30% l'ús d'aquestes substàncies en cereals d'hivern sense perdre l'eficàcia. El grup de recerca de Malherbologia i Ecologia Vegetal de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària (ETSEA) ha publicat les seues conclusions a la revista internacional Crop Protection. El sistema CPO, desenvolupat per la Universitat d'Aarhus (Dinamarca), recomana solucions herbicides específiques per a cada parcel·la amb l'objectiu d'aplicar la mínima quantitat indispensable de fitosanitaris.

La UdL ha posat a punt la versió CPOWeeds realitzant assajos de camp durant tres anys. Per això, els investigadors de l'ETSEA, encapçalats per Josep Maria Montull i Andreu Taberner, han comparat les recomanacions del CPOWeeds amb les dels tècnics especialistes a cada zona. Després d'assajar els herbicides amb 9 espècies diferents de males herbes, com ara la rosella (Papaver rhoeas) o la cugula (Avena sterilis), el treball conclou que en el 84,2% dels casos les eficàcies van ser iguals o superiors a les que predeia el programa. També es va mantenir o augmentar el rendiment en collita. Les proves experimentals s'han fet a diferents municipis de les províncies de Lleida, Tarragona, Osca i Burgos. Els principals criteris per determinar la quantitat òptima d'herbicides són el tipus de conreu, l'estació, el rendiment potencial, les espècies de males herbes presents, l'estat fenològic de les plantes, la temperatura i l'estrès hídric. De moment, s'han fet adaptacions del CPO per a Noruega, Estònia, Polònia i Alemanya.

El de la UdL és el primer que es desenvolupa pel sud d'Europa. Els investigadors de l'ETSEA creuen que el sistema encara pot millorar més en futur, augmentant les espècies de males herbes i els herbicides a tenir en compte i incorporant les apreciacions dels usuaris, per trobar solucions específiques per a finques individuals i aconseguir un control adequat en tot tipus de situacions.

Comparteix

També t'interessarà