La UE pagarà 29,7 milions per compensar la retirada de préssecs i nectarines

redacció/agències
22-08-2014
  • La UE pagarà 29,7 milions per compensar la retirada de préssecs i nectarines

La Comissió Europea (CE) va aprovar aquest dijous de manera formal un paquet d'ajuts de 32,7 milions d'euros per compensar la caiguda de preus que ha patit el sector de la nectarina i el préssec. L'Executiu comunitari preveu destinar 29,7 milions d'euros per a la retirada de producció del mercat i uns altres tres milions d'euros d'ajuda a la promoció per a tota la UE, segons el text normatiu aprovat.
Brussel·les va anunciar l'11 d'agost mesures de suport excepcional retroactives a la retirada de producció del mercat i promoció des d'aquesta data per compensar la caiguda dels preus per les "condicions meteorològiques adverses" i la "pressió addicional" derivada del veto de Rússia a les importacions de fruites i verdures de la UE.
El text proposa augmentar del 5% al 10% la quantitat màxima de quilos de les organitzacions de productors que es poden retirar del mercat per a distribució gratuïta en escoles, hospitals o bancs d'aliments i que la CE compensarà amb 26,9 cèntims d'euro per quilo. Aquesta mesura costarà uns 22,1 milions d'euros en total. En el cas dels agricultors particulars, que no formen part de les organitzacions de productors, la contribució europea a la retirada serà del 50% i tindrà un cost total d'uns 7,6 milions.
La CE també va aprovar destinar "un suport addicional" per a promoció de les organitzacions de productors de tres milions d'euros, que es cofinançaran al 50% amb aquestes.
En aquest cas, Espanya rebrà un màxim d'1,13 milions i serà el segon país més beneficiat del pressupost reservat per a promoció, només al darrere d'Itàlia.
No obstant, en el cas dels ajuts a la retirada no és possible determinar els ajuts que rebrà cada país perquè dependrà dels volums retirats pel mateix sector, segons van subratllar fonts comunitàries.
D'altra banda, Afrucat va assegurar ahir que el nou reglament de Brussel·les ha disparat les sol·licituds per a la retirada de préssec i nectarina, que es començaran a fer dimarts que ve a Indulleida i s'aniran incorporant Nufri i Zucasa.
L'organització de productors reclama a Brussel·les que inclogui, en la seua reunió d'avui, la retirada a compostatge per no saturar més la indústria transformadora, així com elevar el preu de retirada per a la fruita de llavor.
Fonts del sector admeten que la indústria està saturada, però que posaran tot de la seua part per absorbir tant producte com puguin.

retirada

L'esborrany del nou reglament dispara les sol·licituds de retirada de producte, segons Afrucat

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Seguiries estrictament les restriccions d'un nou confinament?