La UE podria deixar sense ajudes el 30% del sector de fruita de Lleida que avui en cobra

SEGREcom
Publicat: 
20-04-2014
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La UE podria deixar sense ajudes el 30% del sector de fruita de Lleida que avui en cobra

La Comissió Europea pretén forçar una major concentració de l'oferta de fruites i hortalisses i per això planteja un canvi radical de les organitzacions de productors (OPFH) que pot deixar fora entre un 20 i un 30% de les que existeixen a Lleida i Catalunya. Així ho ha alertat el director de l'organització fructícola catalana Afrucat, Manel Simon, tenint en compte els plantejaments de la Comissió de cara a la reforma de l'organització comuna de mercat (OCM) prevista per al 2016. En concret, la Comissió planteja que sigui necessari un mínim de 20 socis per poder constituir-se en OPFH, quan en l'actualitat a Espanya se'n requereixen tan sols cinc i una facturació mínima de 3 milions d'euros.

Quadruplicar el nombre de socis necessaris enduriria les exigències per a les noves organitzacions de productors, però deixaria fora del sistema moltes de les ja existents. Les OPFH reben ajuts cofinançats a un 50% per la Unió Europea i els mateixos productors per als anomenats programes operatius. Aquests han sigut claus en els últims anys per finançar la modernització de moltes centrals fructícoles, siguin cooperatives o no, i per donar suport a altres projectes d'inversió.

Simon ha participat aquesta setmana a Brussel·les en una reunió del comitè de l'OCM en el qual hi ha representades les regions productores més importants de la UE (Espanya, França, Itàlia, Bèlgica i Holanda) a través de l'organització europea Arefelh.

El sector és contrari a aquesta reforma que planteja Brussel·les i aposta per altres vies per potenciar la concentració de l'oferta per part de la Comissió. Entre aquestes, apunta per tenir en compte la facturació de les OPFH. Segons el producte pot donar-se el cas d'elevats nivells de vendes amb pocs socis, per exemple. Així mateix s'apunta la possibilitat de modular el nivell d'ajuda en funció del volum d'agregació o socis. També es planteja potenciar els ajuts a aquelles OPFH que són dins d'una associació de productors (AOP), com és el cas d'Afrucat, que es troba en via de reconeixement com a tal.

En l'actualitat, el nivell de concentració de l'oferta al sud d'Europa (Espanya, Itàlia i França) és de tot just un 30%, davant el 80% que s'assoleix a Bèlgica i Holanda.

Europa

En el període 2012-2013, el sector hortofructícola d'Itàlia va rebre 227 milions d'euros en ajuts comunitaris, seguida d'Espanya (183), França (90), Holanda (73), Bèlgica (61), Alemanya (48), Regne Unit (13) i Àustria (8,3). Polònia va ser el país que va rebre més fons, amb 317, encara que les seues organitzacions de productors estan encara en via de reconeixement.

opfh a lleida

Catalunya compta amb 60 OPFH de fruita dolça i hortalisses, de les quals 57 són a Lleida

Comparteix

També t'interessarà