La Unitat d'exportacions de sanitat animal de Lleida tramita 300 certificacions els sis primers mesos de funcionament

ACN
19-11-2019
  • La Unitat d'exportacions de sanitat animal de Lleida tramita 300 certificacions els sis primers mesos de funcionament

La Unitat de certificació d'exportacions de sanitat animal de Lleida ha tramitat 300 certificacions els sis primers mesos de funcionament. Són d'un total de 50 empreses agroalimentàries de la demarcació i de la Franja. Els certificats són de partides de carn de boví i vedells vius, pollets, carn de porcí, alfals deshidratats, i menjar per a mascotes. A tall "anecdòtic" també se n'han tramitat per a magdalenes, formatges i truites de patates.

El subdelegat de govern espanyol, José Crespín, ha assegurat que una vegada es posi a la pràctica el Brèxit, aquesta xifra de certificacions es multiplicarà ja que el Regne Unit deixarà de ser un país comunitari i el volum de productes d'origen animal que s'hi exporten des de Lleida és important.

Amb la posada en marxa de la Unitat de certificació d'exportacions de sanitat animal de Lleida, els empresaris ramaders de la demarcació poden exportar a tercers països animals vius; productes d'origen animal de consum humà com la carn els ous o la llet; productes d'origen animal de no consum humà com la llana o les pells; productes destinats a l'alimentació animal com l'alfals, matèries primers, pinsos i compostos; medicaments veterinaris i productes zoosanitaris. La Unitat també pot tramitar la certificació de mascotes que viatgen a tercers països.

Segons les dades facilitades pel cap de la Unitat, Miquel Molins, des de maig, mes en que es va posar en marxa, fins a l'octubre, s'ha donat servei a més de 50 empreses de Lleida i la Franja de Ponent que certifiquen les exportacions a tercers països a través de l'aplicació CEXGAN del Ministeri d'Agricultura. Aquesta aplicació s'utilitza per dur a terme el procediment de certificació d'exportació de productes d'origen animal o alimentació animal a mercats de tercers països. La Unitat, ha certificat en aquests 6 mesos d'activitat l'exportació de 8 milions de tones d'alfals deshidratat a la Xina i ha tramitat també uns 40 certificats per exportar pinsos i productes d'alimentació animal.

En aquest mateix període, també ha tramitat l'exportació d'animals vius com ara vedells al Marroc i Tunísia, pollets d'un dia al Marroc i ha tramitat 120 certificats d'exportació de més de 2 milions de tones de productes càrnics de porc a països com Sèrbia, Filipines, Hong Kong i Bòsnia-Herzegovina, entre d'altres. També ha certificat l'exportació de productes càrnics d'aviram als Estats Units i Emirats Àrabs i productes càrnics de bovins a Argèlia. Pel que fa a elaborats càrnics, la Unitat ha tramitat 25 certificats d'exportació a països com Costa de Marfil, República Dominicana, Siri Lanka o Camreún.

Segons Crespín, en breu, la Unitat podrà emetre certificacions d'exportacions de productes càrnics del porcí de les empreses lleidatanes autoritzades a la Xina ja que s'ha reconegut la signatura per part del Ministeri d'Agricultura i de les autoritats xineses per emetre aquestes certificacions. En aquest sentit, segons el subdelegat, s'han marcat el repte de continuar amb la tasca de divulgació de la Unitat i ampliar la plantilla passant de 3 a 6 funcionaris per atendre el volum d'activitat, ja que amb el Brèxit es preveu que el volum de certificacions es multipliqui.

Les certificacions per exportar productes relacionats amb la sanitat animal a tercers països es tramitaven fins al maig a la delegació de govern espanyol a Catalunya. L'important pes del sector ramader lleidatà i el fet que fos una vella demanda del sector va permetre impulsar, per part de la mateixa delegació i de la subdelegació, la creació de la Unitat amb l'objectiu de facilitar aquests tràmits als ramaders lleidatans.
 

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Els plans per aquestes vacances són...