La urbanització de la plaça Sant Domènec ressaltarà el conjunt monumental de Balaguer

ACN
Publicat: 
15-10-2021
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La urbanització de la plaça Sant Domènec ressaltarà el conjunt monumental de Balaguer

L'Institut Català del Sòl, l'Incasòl, ha iniciat les obres d'urbanització de la plaça de Sant Domènec de Balaguer, que s'inscriuen en el protocol de l’1% cultural i tenen com a objectiu fer aquest espai més accessible i donar unitat a tot el conjunt monumental. La intervenció tindrà un cost de 115.000 euros, dels quals el consistori de la capital de la Noguera n'aportarà 67.000 i la resta aniran a càrrec de la Generalitat. Els treballs, que s'executaran en cinc mesos, es basen en un projecte de l'arquitecta Nuria Mesalles i dels serveis tècnics de la Paeria de Balaguer. La plaça es troba dins els terrenys que havien format part del conjunt del convent de Sant Domènec, al marge oriental del riu Segre, a tocar el pont vell de Sant Miquel.

L'actuació consistirà en la urbanització i reforma de la plaça Sant Domènec, per tal de millorar l'accessibilitat a aquest espai i als edificis contigus, declarats com a Béns Culturals d’Interès Nacional (BCIN). Continuarà sent una plaça tova amb un passeig entre grans plataners i es faran intervencions puntuals per donar a l'espai una unitat amb la presència històrica dels edificis del conjunt monumental.

La idea és unificar el revestiment dels murs existents que s'han construït en diverses èpoques i amb materials diferents. Així, s'instal·laran uns panells de malla electrosoldada reomplerta de pedres, mentre que els de nova construcció seran de gabions i duran incorporats l'enllumenat puntual i la barana. També es col·locarà un banc de gabions a l'entrada de la porta del claustre i es renovarà el mobiliari urbà.

La platina que marca l'antiga traça de la façana de Sant Domènec es canviarà per una franja mitjançant un paviment de llambordes de pedra, igual que l'existent. D'aquesta manera s'entendrà millor l'espai resultant i la façana de l'església, a la vegada que s'elimina un punt que representava un perill de caiguda, atès que de vegades passa desapercebut.

Comparteix

També t'interessarà