La Vinagreta, mediterràniament perfecta per amanir els teus plats

Eva Remolina
Publicat: 
24-03-2024
Actualitzat: 24-03-2024 5:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
 • La Vinagreta, mediterràniament perfecta per amanir els teus plats
  Peu de foto: 
  Imatge d'arxiu (Pixabay)

La vinagreta és una salsa emulsionada, tradicional en la gastronomia mediterrània, que es fa a partir d'oli, vinagre, sal i altres ingredients com a julivert, all, mostassa o mel, segons la recepta. Aquesta salsa s'utilitza principalment per amanir verdures, peixos o carns aportant un toc àcid i aromàtic.

El seu origen es remunta a l'antiga Roma, on ja es feien preparacions semblants a base d'olis i vins agres. Al llarg del temps, ha evolucionat incorporant nous ingredients i variants locals, adaptant-se als gustos i tradicions de cada regió.

Per a preparar una vinagreta, pots seguir aquests passos senzills:

 • Ingredients: Necessitaràs oli d'oliva verge extra, vinagre (de vi, de poma, o d'altres tipus segons el teu gust), sal i pebre. Opcionalment, pots afegir altres ingredients com a all, mostassa, mel, herbes fresques, etc.
 • Proporció: La proporció clàssica és de tres parts d'oli per una part de vinagre, però pots ajustar-la segons el teu gust personal.
 • Barrejar: En un bol petit, combina el vinagre, la sal i el pebre. Barreja bé fins que la sal es dissolgui completament.
 • Cal afegir l'oli: A poc a poc, mentre remous constantment amb una cullera, afegeix l'oli d'oliva. Aquest procés ajuda a emulsionar la vinagreta, creant una textura suau i uniforme.
 • Provar i ajustar: Prova la vinagreta i ajusta la quantitat de sal, pebre o altres ingredients segons el teu gust. Si vols una vinagreta més àcida, afegeix més vinagre; si prefereixes una vinagreta més suau, afegeix més oli.
 • Serveix: La vinagreta és perfecta per amanir amanides, verdures grillades, peix o fins i tot carn. Simplement, ruixa-la sobre els aliments just abans de servir-los.
Comparteix

També t'interessarà