La vinya, el cinquè motor del canal Segarra-Garrigues

SEGREcom
Publicat: 
28-05-2016
Actualitzat: 28-05-2016 11:15
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La vinya, el cinquè motor del canal Segarra-Garrigues

La consellera d’Agricultura, Meritxell Serret, va presidir ahir a Verdú la firma del nou conveni de vinya en regadiu al canal Segarra-Garrigues, una iniciativa de l’Associació Cooperació Rural per al Desenvolupament (Acord) que pretén impulsar el cultiu de la vinya amb aigua del canal a la zona de la vall del Corb i que s’uneix als quatre motors promoguts pel Govern i grans empreses agroalimentàries per impulsar l’adhesió dels agricultors a la infraestructura.

Els altres eixos dinamitzadors del canal, a més a més, són el cultiu de pomeres impulsat per Fruits de Ponent; la doble collita anual per a l’alimentació de la ramaderia, que compta amb el suport de la Cooperativa d’Ivars d’Urgell; els pistatxos que planta Borges Mediterranean Group a l’Urgell, i les plantacions de cereals que la CAG ha potenciat a Guissona per proveir les seues granges.

El conveni naix del projecte experimental que 35 agricultors van impulsar el 2015 en una finca de 5,37 hectàrees de Verdú, on s’han plantat set varietats de raïm (macabeu, parellada i xarel·lo, destinades a la producció de cava, i cabernet sauvignon, garnatxa tinta, ull de llebre i sirà, per elaborar vi negre).

La informació que es rebi d’aquests cultius servirà per a les futures plantacions de vinya en reg a l’àrea d’influència del canal i, segons Serret, també "generaran bones pràctiques" en el canvi de model de secà al regadiu.

La consellera, a més, també va destacar que "aquest projecte és un exemple d’una aposta ferma i clara per potenciar el cultiu de la vinya amb l’arribada de l’aigua del canal", i va indicar que "la iniciativa preveu tant reg de suport com plena dotació".

També va valorar positivament la implicació del grup Codorníu, Torres i els deu cellers de la vall del Corb, que "donaran suport tecnològic i comercial, per donar sortida a aquestes produccions". Amb tots aquests elements, Serret va assegurar al seu torn que "el cultiu de la vinya en aquesta zona es confirma com una excel·lent alternativa econòmica i per al desenvolupament del territori".

Segons el conveni, Codorníu, Torres i l’associació de cellers de la vall del Corb actuaran com a motors de la vinya en regadiu en el sistema Segarra-Garrigues dins de les tres denominacions d’origen que conflueixen a l’àrea on es porta a terme el projecte (Costers del Segre, Cava i Catalunya), que pot beneficiar 14.000 hectàrees potencials de divuit municipis de la Noguera, l’Urgell i les Garrigues.

ribelles

El nucli de Ribelles, a Vilanova de l’Aguda, té el primer camp d’assaig de soja de segona collita. L’oficina comarcal d’Agricultura a la Noguera ha promogut aquest tipus de cultiu dins de l’àrea dels nous regadius com el Segarra-Garrigues i l’Algerri-Balaguer.

El director de l’oficina, Ildefons Mateu, va explicar que aquesta setmana s’ha sembrat 1,1 hectàrea a Ribelles, després dels resultats obtinguts en els assajos de segona collita d’ordi o blat en els termes municipals de Bellcaire d’Urgell i Tudela. En aquest sentit, han promogut més camps demostratius per aconseguir crear una xarxa d’hectàrees amb aquest tipus de cultiu.

Dilluns vinent han convocat una reunió a l’escola agrària de Balaguer per a tots aquells agricultors que hi estiguin interessats i que compten amb un sistema de reg d’aspersió. Aquest cultiu pot arribar a bons nivells de producció, que s’estima entre els 3.000 i els 4.000 quilos per hectàrea. La sembra de la soja s’ha de fer entre l’última setmana de juny o la primera de juliol, ja que s’utilitzaran varietats de cicle curt, va explicar Mateu.

El projecte està avalat per la comunitat de regants de Tàrrega i la firma Comercial Agrícola Perera de Penelles, entre d’altres.

Comparteix

També t'interessarà